Το 2011, ένα σχολικό ταξίδι στη Δανία αποδείχθηκε καταστροφικό. Μια ομάδα παιδιών έπεσε σε παγωμένο νερό και «πέθανε». Οι καρδιές τους σταμάτησαν να χτυπούν για αρκετές ώρες. Και όμως, στη μεγαλύτερη γνωστή περίπτωση αυτού του είδους, και τα επτά επέστρεψαν στη ζωή.

Και τώρα μοιράζονται την εκπληκτική ιστορία τους, την οποία δημοσιεύει το BBC.

Δεκατρία παιδιά είχαν πάει εκδρομή με το σχολείο στο φιόρδ Πραέστο. Οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ άσχημες και οι άνεμοι έπνεαν πολύ δυνατά. Ξαφνικά η βάρκα τους αναποδογύρισε στη μέση της θάλασσας και οι ανήλικοι μαθητές βρέθηκαν κάτω από το νερό, η θερμοκρασία του οποίου δεν ξεπερνούσε τους 2 βαθμούς Κελσίου. 

Επικράτησε απερίγραπτος πανικός. Οι καθηγητές φώναζαν στα παιδιά να κολυμπήσουν μέχρι την ακτή, ειδάλλως θα πέθαιναν από υποθερμία.

Ωστόσο, τα παιδιά ήταν εκατοντάδες μέτρα μακριά από την ακτή και επτά από τα παιδιά δεν τα κατάφεραν. Η καρδιά τους σταμάτησε να χτυπά. Ήταν νεκρά.

Οι διασώστες που τα προσέγγισαν πρώτοι επαναλάμβαναν προς το κέντρο πρώτων βοηθειών: «έχουν πεθάνει, έχουν πεθάνει». Όταν οι γιατροί έφτασαν στον τόπο του δυστυχήματος, τα παιδιά ήταν νεκρά για περισσότερες από δύο ώρες. 

«Τα παιδιά ήταν παγωμένα» περιγράφει ένας ο γιατρός του νοσοκομείου της Κοπεγχάγης Michael Jaeger Wansche, από τους γιατρούς.

Και συνεχίζει: «Οταν κάποιος είναι τόσο παγωμένος γνωρίζουμε ότι υπάρχει πιθανότητα να τον επαναφέρουμε στη ζωή. Είναι νεκρός αλλά δεν είναι ″εντελώς″ νεκρός. Υπάρχει μια ευκαιρία».

Η υποθερμία, που έκανε την καρδιά τους να σταματήσει, είχε ταυτόχρονα επιβραδύνει τον μεταβολισμό τους. Αυτό σημαίνει πως τα ζωτικά όργανά τους ίσως να μπορούσαν να λειτουργήσουν και πάλι, εφόσον επανέρχονταν σε φυσιολογική θερμοκρασία.

«Προσπαθήσαμε να τους ζεστάνουμε το αίμα, κατά 1 βαθμό Κελσίου ανά 10 λεπτά» εξηγεί ο γιατρός.

Έξι ώρες μετά το ατύχημα, οι καρδιές τους είχαν ξεκινήσει να χτυπούν ξανά χωρίς να υπάρχουν ανωμαλίες ή κάποια μόνιμη βλάβη. 

Όπως αναφέρει ο γιατρός αυτή η υπόθεση είναι «η μαζικότερη γνωστή περίπτωση ατόμων που επιστρέφουν ταυτόχρονα στη ζωή μετά από περιστατικό υποθερμίας και με 100% επιβίωση».

Πηγή: BBC

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις