Κλείσιμο

Η Χαμάς προειδοποιεί για πολεμική κλιμάκωση το Ισραήλ 10 ημέρες πριν το Ραμαζάνι

Η κλιμάκωση εξαρτάται από τις ισραηλινές παραβιάσεις, δήλωσε ο Σάλα αλ Αρούρι, δεύτερος στην ιεραρχία της Χαμάς

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που κυβερνά την Λωρίδα της Γάζας, προειδοποίησε σήμερα τις ισραηλινές αρχές με πολεμική κλιμάκωση κατά την διάρκεια του Ραμαζανιού σε περίπτωση ισραηλινής «παραβίασης» στην Πλατεία των Τζαμιών στην Ιερουσαλήμ.

Η προειδοποίηση απευθύνεται σχεδόν ένα δεκαήμερο πριν από την έναρξη του ιερού μήνα του ισλάμ, την ώρα που η σύγκρουση ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους μοιάζει να εισέρχεται σε μια νέα φάση κλιμάκωση της βίας από το τέλος του Δεκεμβρίου και την ανάληψη των καθηκόντων της νέας ισραηλινής κυβέρνησης, της δεξιότερης που έχει γνωρίσει το Ισραήλ από την ίδρυσή του.

Σύμφωνα με αποσπάσματα «συνέντευξης» που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Χαμάς στα αγγλικά, ο δεύτερος στην ιεραρχία της Χαμάς, ο Σάλα αλ-Αρούρι, δηλώνει ότι ο κίνδυνος κλιμάκωσης κατά την διάρκεια του Ραμαζανιού «εξαρτάται αποκλειστικά από τις ισραηλινές παραβιάσεις σε ολόκληρη την Παλαιστίνη και στο τέμενος Αλ-Άκσα» στην κατεχόμενη και προσαρτημένη από το Ισραήλ ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η Χαμάς «δεν έχει κανένα σχέδιο κλιμάκωσης» κατά την διάρκεια του Ραμαζανιού, αναφέρεται στα αγγλικά στην ιστοσελίδα. Στο αρχικό κείμενο στα αραβικά δεν περιλαμβάνεται αυτή η δήλωση του αλ-Αρούρι, ο οποίος είναι εξόριστος εδώ και χρόνια.

Το τέμενος Αλ-Άκσα βρίσκεται στην Πλατεία των Τζαμιών, τρίτο ιερό τόπο του ισλάμ, η οποία είναι κτισμένη επάνω από αυτό που οι εβραίοι ονομάζουν Ορός του Ναού και αποτελεί τον ιερότερο τόπο του ιουδαϊσμού.

Η Πλατεία των Τζαμιών βρίσκεται στο επίκεντρο της έντασης ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, κυρίως λόγω των περιορισμών που το Ισραήλ επιβάλλει στους Παλαιστίνιους που θα ήθελαν να προσευχηθούν στο τέμενος Αλ-Άκσα.

Σύμφωνα με το καθεστώς που το Ισραήλ έχει επιβάλει στον χώρο μετά την κατάληψη του ανατολικού τομέα της Ιερουσαλήμ το 1967, οι μη μουσουλμάνοι μπορούν να επισκέπτονται την Πλατεία των Τζαμιών σε συγκεκριμένες ώρες, όχι όμως και να προσεύχονται.

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι εβραίοι, συχνά εθνικιστές, προσεύχονται εκεί στα κρυφά, πράγμα που οι Παλαιστίνιοι και η Ιορδανία -τοποτηρητής των μουσουλμανικών ιερών τόπων της Ιερουσαλήμ - χαρακτηρίζουν «προβοκατόρικες ενέργειες» και καταδικάζονται συστηματικά από πολλές, αραβικές, μουσουλμανικές ή δυτικές χώρες.

Αν το Ισραήλ περιπλέκει την πρόσβαση των μουσουλμάνων στην Πλατεία των Τζαμιών και διευκολύνει την πρόσβαση των εβραίων κατά την διάρκεια του Ραμαζανιού, «αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ενέργεια από την πλευρά των Παλαιστινίων», προειδοποιεί ο Σάλαχ αλ-Αρούρι.

Στις αρχές του Ιανουαρίου, ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, προσωπικότητα της άκρας δεξιάς, έκανε σύντομη εμφάνιση στην Πλατεία των Τζαμιών προκαλώντας διεθνή κατακραυγή και την καταδίκη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τότε, η ισραηλινή κυβέρνηση είχε δώσει την διαβεβαίωση ότι δεν έχει την πρόθεση να μεταβάλει το καθεστώς του 1967.

Τον Σεπτέμβριο 2000, η επίσκεψη στην Πλατεία των Τζαμιών του Αριέλ Σαρόν, τότε αρχηγού της ισραηλινής αντιπολίτευσης, προκάλεσε την δεύτερη παλαιστινιακή Ιντιφάντα (2000-2005).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ