ΚΑΙΡΟΣ

«Η Βόρεια Κορέα δεν φοβάται κυρώσεις και επιταχύνει το πυρηνικό πρόγραμμα»

Η Βόρεια Κορέα θα επιδιώξει «επιτάχυνση» του πυρηνικού και πυραυλικού προγράμματός της και δεν φοβάται ούτε στο ελάχιστο το ενδεχόμενο διεύρυνσης των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της από τις ΗΠΕ, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο υπαρχηγός της αποστολής της Πιονγκγιάνγκ στα Ηνωμένα Έθνη, στη Γενεύη.

Η «επιτάχυνση», τόνισε ο Τσόε Μιόνγκ Ναμ, περιλαμβάνει την ανάπτυξη δυνατότητας προληπτικού πρώτου πλήγματος σε περίπτωση σύρραξης και διηπειρωτικού πυραύλου, που θεωρητικά θα μπορούσε να χτυπήσει τη Βόρεια Αμερική.

«Ενισχύουμε την εθνική άμυνα και τη δυνατότητα προληπτικού πλήγματος, με τις πυρηνικές δυνάμεις να βρίσκονται στο επίκεντρο», δήλωσε. Το μήνυμα Τσόε έρχεται στον απόηχο προγενέστερου ρεπορτάζ του Reuters, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει βαρύτατες κυρώσεις σε βάρος του Βορρά, στο πλαίσιο ριζικής αναθεώρησης της πολιτικής απέναντι στο καθεστώς του Κιμ Γιόνγκ-ουν.

Ο βορειοκορεάτης αξιωματούχος τόνισε ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν φοβάται κυρώσεις που θα αποσκοπούν στο να την αποκόψουν από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. «Αυτό είναι μέρος του δικού τους συστήματος, δεν θα μας τρομάξει ούτε θα κάνει διαφορά», είπε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε πως η Βόρεια Κορέα βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων «επί μισό αιώνα», όμως επιβιώνει σταθερά έχοντας δώσει έμφαση στην αυτάρκεια. Προσέθεσε πως οι υφιστάμενες κυρώσεις είναι «φριχτές και απάνθρωπες» κι ότι η Πιονγκγιάνγκ επιθυμεί τη δημιουργία ενός φόρουμ που θα εξετάσει τη νομιμότητα των ποινών.

Ερωτηθείσα για τις δηλώσεις του κ. Τσόε, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να αποφύγει οιαδήποτε «προκλητική ενέργεια και εμπρηστική ρητορική».

Η εκπρόσωπος κάλεσε επίσης ότι η Πιονγκγιάνγκ να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει έναντι της διεθνούς κοινότητας και να επιστρέψει με σοβαρότητα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.Πηγή: skai.gr