ΚΑΙΡΟΣ

Η Β. Κορέα δεν «υποκλίνεται» σε ψηφίσματα, ενόψει Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ

Η Βόρεια Κορέα δεν πρόκειται «ποτέ» να «υποκλιθεί» στα ψηφίσματα που στοχεύουν το πυρηνικό της πρόγραμμα, όπως δήλωσε, στο πλαίσιο της Συνόδου για τον Αφοπλισμό, ο πρώτος γραμματέας της βορεοκορεατικής αποστολής, Τζον Γιόνγκ Ριόνγκ, στον απόηχο της ιστορικά τρίτης πυρηνικής δοκιμής που πραγματοποίησε η Πιόνγκ Γιάνγκ τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης.

Σημείωσε μάλιστα πως οι προοπτικές πυρηνικού αφοπλισμού στη χερσόνησο της Κορέας είναι «ζοφερές» λόγω της «εχθρικής» πολιτικής που ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Οι ΗΠΑ και οι ακόλουθοί τους απατώνται θλιβερά εάν κάνουν το λάθος να υπολογίζουν πως η Δημοκρατική Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας θα σεβαστεί τα τελείως παράλογα ψηφίσματα εναντίον της. Η Βόρεια Κορέα ποτέ δεν πρόκειται να υποκλιθεί σε οποιαδήποτε ψήφισμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ριόνγκ.

Παράλληλα, στρέφοντας τα βέλη του προς τη Νότια Κορέα, ο βορειοκορεάτης απεσταλμένος σημείωσε πως «εάν η Σεούλ επιθυμεί ειρήνη και ασφάλεια στην κορεατική χερσόνησο, θα πρέπει πρώτα να καλέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να τερματίσουν την εχθρική πολιτική τους» προς την Πιόνγκ Γιάνγκ.

Διεθνής καταδίκη

Η διεξαγωγή πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα έχει προκαλέσει την ομόφωνη καταδίκη από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας και της Κίνας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 16:00 ώρα Ελλάδος προκειμένου να καθορίσει την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας.

Για μια «ανεύθυνη ενέργεια που συνιστά σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα», κάνει λόγο το συμβούλιο του ΝΑΤΟ σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Την ίδια στιγμή, άμεση ήταν η αντίδραση της Ουάσιγκτον αλλά και του Βερολίνου στην τρίτη πυρηνική δοκιμή της Πιόνγκ Γιάνγκ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έκανε λόγο για «προκλητικότατη ενέργεια» που απειλεί την σταθερότητα στην περιοχή ενώ περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Βορείου Κορέας ζήτησε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε.

Την ενέργεια της Βόρειας Κορέας καταδίκασε και η Μόσχα, που διαπιστώνει παραβίαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, ενώ η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει με την βοήθεια αεροσκαφών της την ποσότητα της ραδιενέργειας που απελευθέρωσε η έκρηξη.Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ με πληροφορίες από Deutsche Welle