Η... τύχη του Οσμάν Καβαλά εξετάζεται και πάλι από τουρκικό δικαστήριο

Η τύχη του μαικήνα και φιλάνθρωπου Οσμάν Καβαλά, που βρίσκεται στην φυλακή εδώ και τέσσερα χρόνια παρά την προειδοποίηση που έχει απευθύνει το Συμβούλιο της Ευρώπης προς την Αγκυρα, εξετάζεται και πάλι ενώπιον δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης.

Η ακροαματική διαδικασία, το πολλοστό επεισόδιο μίας σειράς δικαστικών αποφάσεων που μέχρι στιγμής τον έχουν κρατήσει ή ξαναστείλει στην φυλακή, πραγματοποιείται αφού το Συμβούλιο της Ευρώπης ανέβασε τους τόνους στις αρχές του Δεκεμβρίου εκκινώντας διαδικασία που ενδέχεται να καταλήξει στην επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Διπλωμάτες από τουλάχιστον εννέα δυτικές χώρες και δύο εκπρόσωποι της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αγκυρα ήταν σήμερα παρόντες στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Εμβληματική προσωπικότητα της τουρκικής κοινωνίας των πολιτών, ο Οσμάν Καβαλά κινδυνεύει με την επιβολή ποινής ισόβιας κάθειρξης. Κατηγορείται από το καθεστώς Ερντογάν για «απόπειρα αποσταθεροποίησης» της Τουρκίας. Σήμερα δεν παρουσιάσθηκε ενώπιον του δικαστηρίου και ο δικηγόρος του δήλωσε ότι «το δικαίωμά του για δίκαιη δίκη έχει παραβιασθεί».

Το τουρκικό καθεστώς αρνείται να απελευθερώσει τον Οσμάν Καβαλά παρά την απόφαση του 2019 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που απαιτεί την άμεση απελευθέρωσή του. Η Αγκυρα έχει προθεσμία μέχρι την Τετάρτη για να παρασουσίασει τις «παρατηρήσεις» της στην διυπουργική επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης που είναι επιφορτισμένη με την εφαρμογή των αποφάσεων του Δικαστηρίου.

Αν δεν υπάρξει απάντηση της Αγκυρας, η επιτροπή αναμένεται να αποφασίσει κατά την συνεδρίαση της 2ας Φεβρουαρίου 2022 να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για το ζήτημα.

Στην συνέχεια, είναι αρμοδιότητα της επιτροπής να διαπιστώσει επισήμως ότι η Τουρκία δεν απελευθέρωσε τον Οσμάν Καβαλά και δεν συμμορφώθηκε, κατά συνέπεια, με την υποχρέωση τήρησης των αποφάσεων του Δικαστηρίου.

Στην περίπτωση αυτή, η διυπουργική επιτροπή δύναται να αποφασίσει την επιβολή κυρώσεων κατά της Αγκυρας, μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 1950.

Ο Οσμάν Καβαλά είναι ένα από τα σύμβολα της κατάρρευσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Ο 64χρονος κρατείται εδώ και 1.539 ημέρες και κατηγορείται από τον Ερντογάν ότι υποστήριξε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013, όταν ο σημερινός πρόεδρος ήταν πρωθυπουργός.

Το φθινόπωρο, πρεσβευτές στην Αγκυρα ζήτησαν την αποφυλάκισή του, προκαλώντας την οργή του καθεστώτος που τους απείλησε με απέλαση.

Είναι η δεύτερη φορά που το Συμβούλιο της Ευρώπης απευθύνει προειδοποίηση προς ένα από τα 47 μέλη του οργανισμού, αφού είχε απευθύνει προειδοποίηση για πρώτη φορά προς το Αζερμπαϊτζάν το 2017.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ