Η Τουρκία ως βαλκανική δύναμη-Οι στόχοι του Ερντογάν 

Έναν αναβαθμισμένο ρόλο διεκδικεί η Άγκυρα στα Βαλκάνια προκειμένου να ασκεί επιρροή σε ένα μουσουλμανικό τόξο. 

Εδώ και χρόνια η τουρκική εξωτερική πολιτική δεν έκρυψε ότι εποφθαλμιά έναν αναβαθμισμένο ρόλο της Τουρκίας στα Βαλκάνια προκειμένου να αυξήσει την επιρροή της σε μία περιοχή που παίζεται σκληρό παιχνίδι μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.  

Στόχος του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με αναλυτές, είναι να δημιουργήσει μία νέα γενιά ισλαμιστών στην «καρδιά» της Ευρώπης. Για παράδειγμα στο Κόσοβο λειτουργεί η οργάνωση ΤΙΚΑ, η οποία χρηματοδοτείται απευθείας από την τουρκική κυβέρνηση και το Ίδρυμα Μααρίφ. Και τα δύο προωθούν την ισλαμιστική ιδεολογία και χρηματοδοτούν εκπαιδευτικές και κοινωνικές δραστηριότητες για τους μουσουλμάνους της περιοχής.     

Ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να δει αυτή τη γενιά μουσουλμάνων να είναι πιο κοντά στην Άγκυρα, να ψηφίζει υπέρ του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και να λειτουργεί υπέρ των συμφερόντων της στην περιοχή των Βαλκανίων.  

Στην Βόρεια Μακεδονία η τακτική αυτή δεν αλλάζει. Η Τουρκία ήταν η πρώτη που αναγνώρισε τα Σκόπια με την συνταγματική ονομασία τους και προωθεί σθεναρά την συνεργασία των δύο κυβερνήσεων. Είναι ενδεικτικό ότι αμέσως μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ επισκέφθηκε τη Βόρεια Μακεδονία. 

Μάλιστα ο Χουλούσι Ακάρ συνέχισε την περιοδεία του στα Βαλκάνια και σήμερα επισκέφθηκε το Κόσοβο όπου είχε συνάντηση με την ομόλογο του, Ρουστέμ Μπερίσα. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου οι δύο υπουργοί τόνισαν τους στενούς δεσμούς συνεργασίας τους. Να σημειωθεί ότι το 2018 οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες σε συνεργασία με τις αρχές του Κοσόβου συνέλαβαν 6 άτομα ύποπτα για συμμετοχή στην οργάνωση FETO του ισλαμιστή κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν και τα μετέφεραν στην Τουρκία. 

Σύμφωνα με τον εξόριστο διευθυντή της τουρκικής εφημερίδας Zaman, την οποία έκλεισε ο Ταγίπ Ερντογάν, Αμπντουλάχ Μποζκούρτ στην Βόρεια Μακεδονία αλλά και άλλες βαλκανικές χώρες κινείται ο τζιχαντιστής κληρικός Νουρετίν Γιλντίζ ο οποίος επιχειρεί να δημιουργήσει μία ισλαμιστική ομάδα. Ο εν λόγω κληρικός είναι ο άνθρωπος που μύησε στην μουσουλμανική θρησκεία τον Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς, τον άνθρωπο που δολοφόνησε στην Άγκυρα το 2016 τον Ρώσο πρέσβη. Για τον Μποζκούρτ είναι κάτι παραπάνω από εμφανής η προσπάθεια της Άγκυρας να ριζοσπαστικοποιήσει τον μουσουλμανικό πληθυσμό των Βαλκανίων. 

Πηγή: skai.gr