Η Τουρκία άρχισε να παραλαμβάνει τους S-400

Η Τουρκία άρχισε την παραλαβή του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο ’μυνας της γειτονικής χώρας, αψηφώντας τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα πρώτα φορτία παραδόθηκαν στην ’γκυρα, στην αεροπορική βάση Murted, δίχως να είναι διευκρινίζεται σε ποιο σημείο της επικράτειας θα τοποθετηθούν εν τέλει.

Η απόφαση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να αποκτήσει το ρωσικό όπλο έχει προκαλέσει έντονες τριβές στις σχέσεις της ’γκυρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Κογκρέσο, το υπουργείο ’μυνας και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές πως η ’γκυρα κινδυνεύει να υποστεί κυρώσεις για την αγορά των S-400, που αποτελούν ένα από τα πλέον επίφοβα ρωσικά όπλα για το NATO.

Το Πεντάγωνο έχει επίσης δρομολογήσει την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα συμπαραγωγής και προμήθειας των υπερσύγχρονων αμερικανικών μαχητικών F-35.

Η παράδοση των αεροσκαφών στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει ήδη ανασταλεί, η εκπαίδευση τούρκων πιλότων έχει διακοπεί, ενώ η Ουάσιγκτον έχει ήδη εξετάσει εναλλακτικές λύσεις ώστε να αφαιρέσει το σκέλος της συμπαραγωγής που έχει αναλάβει η τουρκική αμυντική βιομηχανία.

Ωστόσο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ
έχει υιοθετήσει πιο ήπια στάση, όπως φάνηκε κατά την συνάντησή του με τον ομόλογό του Ερντογάν στην σύνοδο κορυφής του G20, πριν δύο εβδομάδες.

Ο κ. Τραμπ παραδέχτηκε πως το θέμα των S-400 συνιστά σοβαρό πρόβλημα, όμως υποστήριξε ότι ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα φέρθηκε «πολύ άδικα» στην Τουρκία όταν έθεσε αυστηρούς όρους για την αγορά του αμερικανικού πυραυλικού συστήματος Patriot, με συνέπεια η ’γκυρα να στραφεί στην Μόσχα.
Πηγή: skai.gr