Η συμμαχία "Five Eyes" κατά της Κίνας - Πεκίνο: Θα σας βγουν τα μάτια

Έντονη ήταν η επίπληξη της Κίνας κατά του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Νέα Ζηλανδίας και του Καναδά, χώρες τις οποίες κατηγόρησε για συντονισμένη προσπάθεια να φιμώσουν τις κριτικές για το Χονγκ Κονγκ. Οι χώρες, που αποτελούν τη συμμαχία «Five Eyes», επέκριναν την επιβολή νέων κανόνων από την Κίνα για τον αποκλεισμό εκλεγμένων βουλευτών στο Χονγκ Κονγκ. Σε αυτό το πλαίσιο προέτρεψαν το Πεκίνο να αντιστρέψει την πορεία του.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας προειδοποίησε τις χώρες να μείνουν έξω από τις υποθέσεις της Κίνας λέγοντας: «Οι Κινέζοι δεν κάνουν προκαλούν ποτέ πρόβληματα και δεν φοβούνται ποτέ τίποτα. Δεν έχει σημασία αν έχουν πέντε ή δέκα μάτια..Θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, διαφορετικά τα μάτια τους θα βγουν έξω.»

«Οι Κινέζοι δεν κάνουν προκαλούν ποτέ πρόβληματα και δεν φοβούνται ποτέ τίποτα», δήλωσε ο Zhao Lijian σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο την Πέμπτη, τονίζοντας ότι «Κάθε προσπάθεια για πίεση προς την Κίνα και υποβάθμιση της ακεραιότητας και ασφάλειας της δεν θα πετύχει».

Την περασμένη εβδομάδα, το Χονγκ Κονγκ απέλασε τέσσερις  Bουλευτές, αφού το Πεκίνο εξέδωσε ψήφισμα που επιτρέπει στην κυβέρνηση της πόλης να απολύσει πολιτικούς που θεωρούνται απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Σε απάντηση, όλοι οι Βουλευτές  του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν την παραίτησή τους. Για πρώτη φορά από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο παρέδωσε το έδαφος στην Κίνα το 1997, το σώμα δεν έχει σχεδόν καμία διαφωνία.

Σύμφωνα με το BBC, η απόλυση των τεσσάρων βουλευτών θεωρήθηκε από πολλούς ως η τελευταία απόπειρα της Κίνας να περιορίσει τις ελευθερίες του Χονγκ Κονγκ, κάτι που το Πεκίνο αρνείται.

Οι υπουργοί Εξωτερικών από την ομάδα Five Eyes προέτρεψαν την Κίνα να τους επαναφέρει, λέγοντας ότι η κίνηση ήταν σαφής παραβίαση των νομικά δεσμευτικών δεσμεύσεων του Πεκίνου για προστασία των ελευθεριών και της αυτονομίας της περιοχής.

Κατηγόρησαν επίσης το Πεκίνο ότι υπονομεύει τα δικαιώματα των ανθρώπων στο Χονγκ Κονγκ να εκλέγουν τους εκπροσώπους τους.

Η ομάδα των Five Eyes είναι μια συμμαχία ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των πέντε αγγλόφωνων χωρών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και αρχικά αναπτύχθηκε για την παρακολούθηση της ΕΣΣΔ και των συμμάχων της.

Πηγή: sigmalive