Η Σαχάρα έγινε...Αλάσκα: Στα λευκά ντύθηκε η έρημος- Καμήλες τρέχουν πάνω στο χιόνι

Κύμα πολικού ψύχους έφερε σφοδρές χιονοπτώσεις και προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στη γειτονική Τουρκία. Αλλά πρωτόγνωρες θερμοκρασίες, κάτω από το μηδέν, καταγράφονται και στη Σαουδική Αραβία, ενώ χιόνισε και στην έρημο Σαχάρα - μόλις για τρίτη φορά εδώ και σαράντα χρόνια.

Σκηνικό... Αλάσκας στη Σαχάρα, καθώς ο καιρός τρελαίνεται και απλώνει πέπλο χιονιού στην «πύλη της Ερήμου».  Στην Άιν Σέφρα της Αλγερίας το 'στρωσε.

Βοσκοί και επισκέπτες βλέπουν κατάπληκτοι το τοπίο να σκεπάζεται από λεπτό στρώμα χιονιού. Oι συνήθως μπεζ αμμόλοφοι έχουν ντυθεί στα λευκά. Το ακραίο καιρικό μέτωπο επεκτείνεται έως τη Σαουδική Αραβία.

Καμήλες τρέχουν πάνω στο χιόνι, καθώς ο υδράργυρος πέφτει στους δύο βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν.

Αντίστοιχα, στην Τουρκία τα εκχιονιστικά οχήματα έχουν βγει στους δρόμους. Σφοδρή χιονόπτωση πλήττει τη γειτονική χώρα, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στις πόλεις και χάος στο οδικό δίκτυο. Μεγάλα φορτηγά διπλώνουν και ακινητοποιούνται εν μέσω χιονοθύελλας, στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Κωνσταντινούπολη με την Άγκυρα. Εκατοντάδες οχήματα εγκλωβίζονται στον πάγο με τις αρχές να επεμβαίνουν για να βοηθήσουν τους οδηγούς.

«Mην πατάς το γκάζι. Όχι άλλο γκάζι. Εάν το πατήσεις πολύ το όχημα δεν προχωρά», αναφέρει ένας τροχονόμος.

Πάρα πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα, χωρίς καν να διαθέτουν αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στην Κωνσταντινούπολη μετά από ένα τριήμερο βροχής, το χιόνι σκεπάζει τα πάντα. Οι δρόμοι μετατρέπονται σταδιακά σε παγοδρόμια, όπου οι οδηγοί προσπαθώντας να φρενάρουν...χάνουν τον έλεγχο.

«Δεν νομίζω ότι ο κόσμος περίμενε τόσο πολύ χιόνι. Αυτοί που οδηγούσαν έξω πιάστηκαν απροετοίμαστοι. Θα είναι μια δύσκολη ημέρα», σημειώνει κάτοικος της Κωνσταντινούπολης.

Σε συνθήκες lockdown λόγω κορωνοϊού, κάτοικοι βγαίνουν έξω για να απολαύσουν το παγωμένο τοπίο.

«Μόλις είδα το χιόνι θέλησα να βγω έξω για να παίξουμε. Είμαι πολύ ευτυχισμένη!», αναφέρει μια γυναίκα. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κι άλλος ένας κάτοικος δηλώνει στην κάμερα ότι «τηρούμε τις αποστάσεις αλλά (τα παιδιά) ήθελαν να βγουν έξω. Προσπαθούμε να χαρούν τα παιδιά μας». 

Οι τουρκικές αρχές πολιτικής προστασίας ζητούν από τους κατοίκους να αποφύγουν τις μετακινήσεις, καθώς προβλέπουν ότι η κακοκαιρία θα συνεχιστεί για ακόμη 24 ώρες.

Πηγή: skai.gr