Η πρόεδρος της Ονδούρας Σιομάρα Κάστρο θα επισκεφθεί την Κίνα «προσεχώς»

Η ανακοίνωση καταγράφεται μερικά εικοσιτετράωρα μετά την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Τεγκουσιγκάλπα και το Πεκίνο, που σήμανε τη de facto διακοπή των σχέσεων της λατινοαμερικάνικης χώρας με την Ταϊβάν, έπειτα από δεκαετίες.

Η πρόεδρος της Ονδούρας Σιομάρα Κάστρο θα επισκεφθεί την Κίνα «προσεχώς», ανακοίνωσε μέσω Twitter χθες Τετάρτη το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας της κεντρικής Αμερικής, χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία.

Η ανακοίνωση καταγράφεται μερικά εικοσιτετράωρα μετά την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Τεγκουσιγκάλπα και το Πεκίνο, που σήμανε τη de facto διακοπή των σχέσεων της λατινοαμερικάνικης χώρας με την Ταϊβάν έπειτα από δεκαετίες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ονδούρας Εδουάρδο Ενρίκε Ρέινα ταξίδεψε στην Κίνα την περασμένη εβδομάδα, μερικές ημέρες αφού η κυρία Κάστρο ανήγγειλε πως η χώρα της θα αποκτήσει επίσημες σχέσεις με το Πεκίνο. Κάτι που συνέβη και επίσημα την Κυρακή.

Η εξέλιξη επανέφερε στο επίκεντρο της προσοχής της Δύσης το γεγονός ότι η Κίνα μεγεθύνει το αποτύπωμά της στη Λατινική Αμερική. Ειδικά η κεντρική Αμερική έχει μετατραπεί σε θέατρο διπλωματικής μάχης ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ταϊπέι ήδη από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου, το 1949.

Τα τελευταία χρόνια, η Νικαράγουα, το Σαλβαδόρ, ο Παναμάς, η Δομινικανή Δημοκρατία και η Κόστα Ρίκα διέκοψαν τις σχέσεις τους με την Ταϊβάν και σύναψαν σχέσεις με την Κίνα.

Μετά τη σύναψη σχέσεων Ονδούρας-Κίνας, τα κράτη που αναγνωρίζουν επίσημα την Ταϊβάν μειώθηκαν σε μόλις 13 παγκοσμίως. Αντιδρώντας, η Ταϊπέι κατηγόρησε την Τεγκουσιγκάλπα πως της ζήτησε υπέρογκα ποσά προτού διακόψει τις διμερείς σχέσεις.

.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ