«Η παράνοια του πραξικοπήματος, ενώ η Τουρκία καίγεται»

Σε ανάρτηση στο λογαριασμό του στο Twitter, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκφράζει την ευγνωμοσύνη του για τη συμπαράσταση, την οποία επέδειξαν 72 χώρες, λεκτικώς και εμπράκτως, για τις πυρκαγιές στην Τουρκία.

«Ευχαριστώ εκ μέρους του έθνους μου όλες τις φιλικές χώρες και οργανισμούς που προσέφεραν την υποστήριξή τους, τις ευχές για περαστικά και τα συλλυπητήριά τους και εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να βοηθήσουν και παρείχαν βοήθεια στον αγώνα μας κατά των πυρκαγιών. Θα ξεπεράσουμε, Αλλάχ θέλοντος, αυτές τις δύσκολες στιγμές το ταχύτερο δυνατό».

Η ανάρτηση συνοδεύεται από εικόνα στην οποία εμφανίζονται οι σημαίες 72 κρατών, περιλαμβανομένης της Ελλάδας.

Κρίσιμη περίοδος για την Τουρκία, σύμφωνα με Ερντογάν

«Μακάρι να ξεπεράσουμε σύντομα αυτό την κρίσιμη περίοδο», δήλωσε νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος, αφού ενημερώθηκε από το Συντονιστικό Κέντρο των Πυρκαγιών.

Και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος κατάγεται από την Αττάλεια, όπου εξακολουθούν να μαίνονται ανεξέλεγκτες οι πυρκαγιές δήλωσε ότι «σήμερα και αύριο η κατάσταση είναι κρίσιμη, οι άνεμοι έχουν αναζωπυρώσει τις πυρκαγιές, δυστυχώς στην Αττάλεια η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη».

Σε κίνδυνο αντιδραστήρας ηλεκτρικής ενέργειας

14 πυρκαγιές μαίνονται σε 5 νομούς για 8η ημέρα στην Τουρκία.

Ολόκληρες περιοχές γύρω από το Μαναβγκάτ στην Μαρμαρίδα έχουν εκκενωθεί, ενώ στις φλόγες κινδυνεύει  να τυλιχθεί και ο αντιδραστήρας ηλεκτρικής ενέργειας στη Μούγλα. Ο σταθμός έκλεισε την παραγωγή ενέργειας και οι αρχές άδειασαν τις δεξαμενές υδρογόνου, ενώ αφαιρέθηκε και η κυψέλη καυσίμου από το εργοστάσιο. Γύρω από το εργοστάσιο κατασκευάστηκαν λάκκοι και φράγματα, ενώ γύρω από το εργοστάσιο, σε απόσταση 1 χιλιομέτρου, αναπτύχθηκαν ομάδες πυροσβεστών.

Πάντως τα αντιπολιτευόμενα μέσα αποκαλύπτουν την έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Δασών, σύμφωνα με την οποία, παρόλο που είχε τεθεί ως στόχος η αγορά 26 ελικοπτέρων για τη φετινή χρονιά τελικά δεν αγοράστηκε κανένα. Το ποσό που διέθεσαν ήταν μόνο 1000 τουρκικές λίρες (100 ευρώ).

16χρονος συνελήφθη για τις πυρκαγιές

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε έναν 16χρονο ως ύποπτο για την πυρκαγιά στο Μαναβγκάτ που έχει καταστρέψει τις ακτές της Μεσογείου.

Την ίδια ώρα, στο Μαναβγκάτ ο Τούρκος τραγουδιστής Γιουσούφ Γκιουνέι συνελήφθη επειδή πυροβόλησε στον αέρα, όταν οι πυροσβέστες δεν επενέβησαν στην περιοχή που ο ίδιος ήθελε να κατασβήσουν.

Η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» στηλιτεύει σήμερα την εκστρατεία "Help Turkey", μέσω twitter, υποστηρίζοντας ότι η καμπάνια ξεκίνησε για να δημιουργήσει την αντίληψη ότι η Τουρκία είναι ανήμπορη.

Κρίση στην κυβέρνηση

Η δήλωση του υπουργού Γεωργίας και Δασών, Μπεκίρ Πακντεμιρλί, ότι «οι δήμοι είναι υπεύθυνοι για την προστασία των δασών και την καταπολέμηση των πυρκαγιών» προκάλεσαν αντιπαραθέσεις τόσο στο υπουργικό συμβούλιο όσο και στο AKP.

Ο Τούρκος πρόεδρος ήταν επίσης «θυμωμένος με τον Πακντεμιρλί και τον προειδοποίησε», αναφέρεται, ενώ τα λόγια του υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, «μην αφήσετε να επικρατήσει διχόνοια μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και κυβέρνησης» είναι σημάδι της αντίδρασης του Πακντεμιρλί στο υπουργικό συμβούλιο.

Οι πυρκαγιές ήταν η τελευταία σταγόνα, που ξεχείλισε ποτήρι στο κυβερνών κόμμα και αναμένεται να φέρουν ανακατατάξεις στην κυβέρνηση.

Ο Τούρκος πρόεδρος σκέφτεται σοβαρά, όπως λένε οι πληροφορίες, να προβεί σε ανασχηματισμό, ίσως το Σεπτέμβρη, και να ρίξει την όλη ευθύνη στους υπουργούς του.

Πολλοί, ακόμη και υπουργοί πρώτης γραμμής, μέσα στην κυβέρνηση παραδέχονται ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν καμία κρίση πια!

Τώρα με τις φωτιές ο υπουργός Γεωργίας και Δασών δεν ήξερε πώς να καλύψει το γεγονός ότι η χώρα είναι ανοχύρωτη. Επικοινωνιακά έχει χάσει πάρα πολύ από το κύρος του και θα είναι από τους πρώτους που θα απομακρυνθεί με τον πρώτο ανασχηματισμό.

Επίσης, ο υπουργός Παιδείας έχει ήδη υποβάλλει παραίτηση, λένε, κι ο Ερντογάν την έχει αποδεχτεί. Αλλά δεν ανακοινώνεται ακόμη, παρότι έχει βγει και το όνομα του αντικαταστάτη του.

Ένας από τους λόγους είναι ότι ο Ζιγιά Σελτσούκ αδυνατεί όλο και περισσότερο να κάνει οτιδήποτε επιτάσσει ο Τούρκος πρόεδρος.

Η παράνοια του πραξικοπήματος, ενώ η Τουρκία καίγεται

«Τα δάση της Τουρκίας καίγονται για μια εβδομάδα, αλλά ο στρατός, που είναι ειδικευμένος στην κατάσβεση των πυρκαγιών, παραμένει στους στρατώνες, γιατί η κυβέρνηση τον φοβάται», ισχυρίζεται ο Μπαρίς Γιαρκαντάς, δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), στη στήλη του στην εφημερίδα Korkusuz.

«Δεν σας φαίνεται περίεργο και σε εσάς; 53 οχήματα και 220 στρατιώτες ήρθαν από το αδελφό Αζερμπαϊτζάν για να σβήσουν τις φωτιές στα δάση μας και ο Τούρκος στρατιώτης δεν εμφανίστηκε πουθενά!

Φυσικά, το λάθος εδώ δεν είναι ο Τούρκος στρατιώτης!

Οι στρατιώτες μας πάντα έσπευδαν να βοηθήσουν το έθνος, κατά τη διάρκεια σεισμών, πλημμυρών ή άλλων φυσικών καταστροφών. Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση του AKP και του MHP δεν επιτρέπουν στους στρατιώτες να βγουν από τους στρατώνες, τώρα που το τουρκικό έθνος το έχει περισσότερο ανάγκη.

Ο λόγος είναι ξεκάθαρος.

Επειδή και τα δύο πολιτικά κόμματα δεν εμπιστεύονται τους στρατιώτες μας, φοβούνται το πρόσθετο κύρος που θα κερδίσουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αν βγουν στο πεδίο για πυρόσβεση.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν θεσμοθετημένη ικανότητα πυρόσβεσης και οργανωμένη δύναμη πυρόσβεσης. Επιπλέον, η χωροφυλακή, οι χερσαίες δυνάμεις και το ναυτικό διαθέτουν αρκετό ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό για την κατάσβεση πυρκαγιών.

Αλλά η κυβέρνηση του ΑΚΡ ζει με μία συνεχή παράνοια ότι θα γίνει πραξικόπημα και δεν θέλει οι στρατιώτες να πηγαίνουν στο πεδίο με οποιαδήποτε ιδιότητα».

Ακόμη και η προστασία της Τουρκίας πρέπει να έχει άρωμα… Ερντογάν, καταγγέλλει ο Τούρκος πρώην βουλευτής, αφήνοντας για κομματικούς λόγους τη χώρα ανοχύρωτη.

«Εκκαθαρίσατε την Υπηρεσία Εναέριας Προστασίας, επειδή την ίδρυσε ο Ατατούρκ, αφήνοντας τα δάση μας απροστάτευτα!

Δεν αγοράζετε ούτε ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο για τα δάση μας.

Δεν επιτρέπετε καν στις ομάδες που έχουν σταλεί από τους Μητροπολιτικούς Δήμους Μερσίνης, Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας να συμμετάσχουν στις προσπάθειες κατάσβεσης».

«Πού είναι ο πατριωτισμό σας ενώ καίγεται η πράσινη πατρίδα;»

«Δεν πονάει η ψυχή σας καθόλου;», συνεχίζει το κατηγορώ του ο Τούρκος αρθρογράφος. «Δεν ντρέπεστε;

Τι είπε ο αθάνατος ποιητής της Τουρκίας Ναζίμ Χικμέτ;

«Βλέπαμε τη φωτιά και την προδοσία και στεκόμασταν με φλεγόμενα μάτια πάνω από αυτόν τον κόσμο…»

«Είμαστε όλοι θυμωμένοι!»

«Γιατί είδαμε φωτιά και προδοσία!

Με τα φλεγόμενα δάση μας, ένα μέρος της ψυχής μας χάνεται! Γιατί η σάρκα της πατρίδας μου καίγεται, η πατρίδα μας!

Και δυστυχώς, δεν έχουμε κυβέρνηση που μπορεί είτε να καταλάβει τι συμβαίνει, είτε να βρει λύση. Ούτε θέλει να παραγάγει λύση!

Αν και κυβερνούν την Τουρκία για 20 χρόνια, δεν έχουν καταλάβει την κλιματική κρίση ούτε έχουν λάβει ανάλογα μέτρα. Η χώρα μας έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί στην τύχη της…»

Πηγή: Sigmalive