Η Ουκρανία δηλώνει έτοιμη για πιθανή ρωσική επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Χάνα Μάλιαρ προειδοποίησε ότι η Μόσχα είναι σε θέση να κάνει «εντελώς απερίσκεπτες ενέργειες» που θα μπορούσε να προσπαθήσει να τις χαρακτηρίσει ως δολιοφθορά από την Ουκρανία

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εφαρμόζουν συγκεκριμένες διαδικασίες για μια πιθανή ρωσική επίθεση στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ζαπορίζια.

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Χάνα Μάλιαρ προειδοποίησε ότι η Μόσχα είναι σε θέση να κάνει «εντελώς απερίσκεπτες ενέργειες» που θα μπορούσε να προσπαθήσει να τις χαρακτηρίσει ως δολιοφθορά από την Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι υπάρχει «μεγάλη απειλή δολιοφθοράς από το Κίεβο» στο εργοστάσιο, η οποία θα μπορούσε να έχει «καταστροφικές συνέπειες».

 «Για να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανές αρνητικές συνέπειες, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εκπαιδεύονται για αρκετές ημέρες σε τέσσερις ουκρανικές περιοχές -- Ντνιπροπετρόβσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα και Μικολάιβ -- για να ξεπεράσουν τις συνέπειες μιας πιθανής τρομοκρατικής επίθεσης στο ZNPP. » δήλωσε η Μάλιαρ την Τετάρτη.

Προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να πραγματοποιήσει επίθεση στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια, για να μετατρέψει την ορμή του πολέμου προς όφελός της και «να επιτύχει τους στρατιωτικούς της στόχους».  

Εν τω μεταξύ, Ουκρανοί αξιωματούχοι στη Νικόπολη της νότιας Ουκρανίας δήλωσαν ότι το εργοστάσιο της Ζαπορίζια που κατέχεται από τη Ρωσία λειτουργεί κανονικά και δεν έχουν σημειωθεί «σημαντικές μετακινήσεις ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού των κατακτητών». 

Η ουκρανική κρατική εταιρεία ενέργειας Energoatom δήλωσε ότι η στάθμη του νερού στη λίμνη ψύξης είναι «σταθερή και υπό έλεγχο», παρά τη ρωσική επίθεση στο φράγμα Καχόβκα.

Αξιωματούχοι που έχουν εγκατασταθεί από τη Ρωσία στη Ζαπορίζια απέρριψαν τις ανησυχίες που διατύπωσαν οι ουκρανικές αρχές, λέγοντας ότι «όλα είναι φυσιολογικά» και το εργοστάσιο είναι σε λειτουργία. 

Πηγή: skai.gr