Η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται στην Ευρώπη: Αυστηρά μέτρα παίρνουν οι χώρες η μια μετά την άλλη

Εφιαλτικές μνήμες από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας ξυπνά η μετάλλαξη Όμικρον σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η μια μετά την άλλη, οι χώρες της γηραιάς ηπείρου παίρνουν αυστηρότερα μέτρα για να ανασχέσουν την πορεία της πανδημίας, ενώ το Ισραήλ αποφάσισε να κλείσει τα σύνορά του σε όλους τους ξένους επισκέπτες για τουλάχιστον 14 ημέρες. 

Ήδη επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε Ολλανδία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Τσεχία και Βέλγιο.  

Επιβεβαιώθηκε ένα ακόμη κρούσμα που φέρει την παραλλαγή Όμικρον--στα τρία ανήλθε ο συνολικός αριθμός τους στη χώρα  

Η Γερμανία ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει εντοπίσει συνολικά τρία κρούσματα κορονοϊού που φέρουν την νέα παραλλαγή Όμικρον έπειτα από την επιβεβαίωση ενός ύποπτου κρούσματος στο δυτικό κρατίδιο της Έσσης.

"Η αλληλούχιση του γονιδιώματος του ιού επιβεβαίωσε το αποτέλεσμα-το ύποπτο κρούσμα που έγινε χθες το πρωί γνωστό φέρει την παραλλαγή Όμικρον", έγραψε στο Twitter ο Κάι Κλόζε, υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων στην Έσση.

Χθες ο ίδιος είπε ότι η νέα παραλλαγή είχε εντοπιστεί σε έναν επιβάτη που είχε φθάσει από την Νότια Αφρική στην Έσση, όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, ένα από τα πιο πολυσύχναστα της Ευρώπης.

Επιπλέον χθες υγειονομικοί αξιωματούχοι στο νότιο κρατίδιο της Βαυαρίας εντόπισαν δύο κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον.

Περιορισμοί στις αερομεταφορές από την Νότια Αφρική τέθηκαν από σήμερα σε ισχύ καθώς η χώρα χαρακτηρίστηκε περιοχή παραλλαγής ιού.

Αυτό σημαίνει ότι οι αεροπορικές εταιρείες μπορούν να μεταφέρουν μόνο Γερμανούς στη Γερμανία από την Νότια Αφρική και ακόμη και αν αυτοί είναι εμβολιασμένοι θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες.

Η νέα παραλλαγή έχει προκαλέσει συναγερμό στη Γερμανία, η οποία όπως πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αγωνίζεται για να περιορίσει ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας με ραγδαία αύξηση νέων κρουσμάτων του κορονοϊού.

13 κρούσματα της Όμικρον ταυτοποιήθηκαν στην Ολλανδια απο τα 61 που ελέγχονταν ως ύποπτα . Πρόκειται για ταξιδιώτες που έφθασαν με δύο πτήσεις από τη Νότια Αφρική. Οι αρχές εκτιμούν οτι ενδέχεται να υπάρχουν και άλλα κρούσματα της Όμικρον μεταξύ αυτών που ελέγχονται.

Η Βρετανία οχυρώνεται, παίρνοντας νέα αυστηρότερα μέτρα.

«Φαίνεται πως η παραλλαγή Όμικρον μπορεί να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα και μπορεί να εξαπλωθεί μεταξύ ανθρώπων που είναι διπλά εμβολιασμένοι.  Θα απαιτούμε από οποιονδήποτε εισέρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο να κάνει μοριακό στο τέλος της δεύτερης ημέρας μετά την άφιξή του και να απομονώνεται μέχρι να έχει αρνητικό αποτέλεσμα», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον. 

Παράλληλα, οι επαφές κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον θα μπαίνουν σε καραντίνα, ενώ η υποχρεωτική χρήση μάσκας επανέρχεται σε εμπορικά καταστήματα και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

«Υπάρχει λόγος για να πιστεύουμε ότι ίσως- και τονίζω την λέξη ίσως- η παραλλαγή μοιάζει να μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων», επισήμανε ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Σάτζιντ Τζάβιντ. 

Οι εφιαλτικές μνήμες από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας ξυπνούν και οι πολίτες τρέμουν μην γυρίσουν στο σημείο μηδέν. 

Την ίδια στιγμή, εξετάζεται ένα ύποπτο κρούσμα στην Δανία, ενώ δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα καταγράφει και η Αυστραλία.

«Η νέα παραλλαγή είναι ανησυχητική. Έγινε από παραλλαγή έρευνας παραλλαγή ανησυχίας μέσα σε 24 ώρες», επισήμανε ο πρωθυπουργός της χώρας, Σκοτ Μόρισον. 

Στη δραστική πολιτική που εφαρμόζει από την αρχή της πανδημίας, επιστρέφει το Ισραήλ. Γίνεται η πρώτη χώρα, παγκοσμίως, που κλείνει τα σύνορά της σε όλους τους ξένους επισκέπτες για τουλάχιστον 14 ημέρες. Ενώ οι Ισραηλινοί που θα επιστρέφουν στη χώρα θα μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα.

«Δεν είναι κάτι που μπορεί να περιοριστεί. Ο στόχος είναι απλώς να το τιθασεύσουμε, να το κάνουμε περισσότερο σαν άλλους αναπνευστικούς ιούς, αλλά θα έχουμε πάντα τον κορωνοϊό γύρω μας, αν όλα πάνε καλά με λιγότερο απειλητικό τρόπο, όσο εμβολιάζουμε περισσότερους ανθρώπους», σημείωσε λοιμωξιολόγος. 

Τα κλειστά σύνορα όμως, φαίνεται πως δεν μπορούν να εμποδίσουν την παραλλαγή Όμικρον.

«Όταν έχεις έναν ιό σαν αυτόν, σχεδόν πάντα θα πάει ουσιαστικά παντού», τόνισε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του Λευκού Οίκου.

Σε απόγνωση οι ταξιδώτες από Νότια Αφρική 

Και τη στιγμή που όλο και περισσότερες χώρες μπλοκάρουν τους ταξιδιώτες από την ευρύτερη περιοχή της νότιας Αφρικής, η κατάσταση στο αεροδρόμιο του Γιοχάνσεμπουργκ είναι δραματική.

«Είμαι απογοητευμένη γιατί δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Λένε πως μπορείς να περιμένεις στην σειρά εδώ, να δεις εναλλακτικές πτήσεις, πού μπορούν να σε στείλουν, όλα όμως έχουν τέτοια πληρότητα που δεν μπορείς να αγοράσεις νέο εισιτήριο. Οπότε απλώς υπομονή, απλώς περιμένω εδώ μέχρι να πουν πού μπορώ να πετάξω», δήλωσε μια επιβάτιδα. 

Εκατοντάδες ταξιδιώτες ψάχνουν έξοδο διαφυγής από τη χώρα. Και αυτοί που ζουν εκεί, είναι αντιμέτωποι με τον τρόμο.

Και όσο η Όμικρον εξαπλώνεται, τα Χριστούγεννα μοιάζουν ξανά ως το μεγάλο crash test για κράυτη και πολίτες...  

Πηγή: skai.gr