Κλείσιμο

Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι εμποδίζει τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους -Αποκλεισμένοι οι πολίτες στη Μαριούπολη

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία ότι δεν συμμορφώνεται με τις συμφωνίες για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων, προκειμένου να διευκολυνθεί η φυγή των αμάχων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η Ρωσία ανακοίνωσε νέους “ανθρωπιστικούς διαδρόμους” νωρίτερα σήμερα, προκειμένου να μεταφερθούν στη Ρωσία, αλλά και στη σύμμαχό της Λευκορωσία, οι Ουκρανοί που έχουν εγκλωβιστεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Ωστόσο, η κίνηση αυτή, χαρακτηρίστηκε άμεσα από το Κίεβο, ως ένα ανήθικο τέχνασμα.

Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις της Ουκρανίας δεν έχουν ακόμη τεθεί σε λειτουργία, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Το Κίεβο απέρριψε τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία που πρότεινε η Μόσχα για την απομάκρυνση των Ουκρανών αμάχων, σύμφωνα με τη Βερετσούκ. Ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε ότι η ρωσική πρόταση για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους είναι «εντελώς ανήθικη».

Η Βερεστσούκ είπε ότι υπάρχουν σχεδόν 300.000 άμαχοι που είναι άμεση ανάγκη να εγκαταλείψουν την Μαριούπολη, η οποία δέχεται επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις.

Εκπρόσωποι του ΟΗΕ συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις, είπε.

Νωρίτερα, πρόσφυγες που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από την πολιορκημένη ουκρανική πόλη Μαριούπολη χρησιμοποιώντας τους λεγόμενους ανθρωπιστικούς διαδρόμους έμειναν αποκλεισμένοι καθώς ο δρόμος προς τον οποίο κατευθύνονταν ήταν ναρκοθετημένος, δήλωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC).

Ο Dominik Stillhart, διευθυντής επιχειρήσεων στο ICRC, προέτρεψε και τις δύο στρατιωτικές δυνάμεις να καταλήξουν σε άμεση συμφωνία σχετικά με τις ακριβείς διαδρομές και τις ώρες που είναι διαθέσιμες για όσους αναζητούν ασφαλή διέλευση από τη χώρα.

Οι προσπάθειες να απομακρυνθεί ο κόσμος από τη Μαριούπολη κατέρρευσαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα την Κυριακή, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Παράλληλα, οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν το περιφερειακό αεροδρόμιο στη νότια ουκρανική περιοχή Νικολάιφ πό τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε σήμερα ο περιφερειακός κυβερνήτης Βιταλί Κιμ.

«Οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, ελέγχουμε τις γέφυρες, μπορείτε να φύγετε με ασφάλεια από το Νικολάιφ (πόλη) και άλλες πόλεις», είπε σε τηλεοπτική του ομιλία.

Πηγή: skai.gr