Τσαβούσογλου στο Βερολίνο: Να φύγουν οι ξένοι μισθοφόροι αλλά να τηρηθεί η συμφωνία μας με την Λιβύη

To ζήτημα της Λιβύης κυριάρχησε στην συζήτηση που είχαν κατά την συνάντηση τους στο Βερολίνο ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας και ο Τούρκος ομόλογους του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ΥΠΕΞ ολοκληρώθηκε νωρίτερα.

Σε κάθε περίπτωση στην γενικότερη ατζέντα θεμάτων που αναλύθηκαν ήταν όλα τα διμερή και διεθνή θέματα.

Η συνάντηση κράτησε λίγο περισσότερο απ’ ότι είχε προγραμματιστεί και επί τάπητος τέθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες με έμφαση τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Ιδιαίτερα, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου ο κος Μάας δήλωσε, χαρακτηριστικά πως «γνωρίζουμε τις τουρκικές προσδοκίες αλλά η περσινή χρονιά ήταν δύσκολη που άφησε ίχνη στις σχέσεις μας. Πάντα πιστεύαμε στον διάλογο, σε έναν διάλογο βήμα προς βήμα» αναφερόμενος στα της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε κάθε περίπτωση ο Γερμανός Υπεξ τόνισε πως το γεγονός αυτό φέρνει χαρά και μεταξύ άλλων  δήλωσε πως «βρισκόμαστε σε μια εποικοδομητική φάση και ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές να συνεχίσουν προς αυτήν την κατεύθυνση ακόμα κι αν στο κυπριακό δεν διαφαίνονται προς ώρας αποτελέσματα, γιατί αυτός είναι ο δρόμος»

Όσον αφορά το ζήτημα της Λιβύης ειδικότερα ο Χάικο Μάας τόνισε πως πρέπει να υποστηριχτεί η τωρινή της κυβέρνηση και να υλοποιηθεί η συμφωνία της διάσκεψης του Βερολίνου σε σχέση με την απόσυρση των ξένων δυνάμεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως ως προς αυτό ο Τούρκος ομόλογος του απάντησε ότι συμφωνεί μεν, εντούτοις υπάρχουν διμερείς συμφωνίες που πρέπει να γίνουν σεβαστές, εννοώντας την συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης η οποία και αφορά την εξάσκηση τακτικού στρατού, και όχι μισθοφόρων, που υπάρχουν εκεί.

Πηγή: skai.gr