Η Κλίντον «τρολάρει» Τραμπ με επιστολή-παρωδία του Κένεντι 

Την χιουμοριστική πλευρά της αποφάσισε να δείξει η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον με όσα συμβαίνουν στην Ουάσινγκτον μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ να εγκαταλείψει τους Κούρδους μαχητές και να συναινέσει στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στην βόρεια Συρία. 

Η Κλίντον ανέβασε στο προφίλ της στο twitter μία επιστολή – παρωδία του προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Φ. Κένεντι προς τον γενικό γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης, Νικίτα Χρουτσόφ σε μία προσπάθεια να διακωμωδήσει την επιστολή Τραμπ στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την οποία του ζητούσε να παύσει την στρατιωτική επιχείρηση.

«Μην είσαι πα@@ρας, εντάξει; Πάρ’ τους πυραύλους σου από την Κούβα! Όλοι θα πουν: Μπράβο Χρουτσόφ! Είσαι ο καλύτερος! Αλλά εάν δεν το κάνεις τότε όλοι θα πουν ‘’τι καθ..κι’’ και θα αποκαλεί τη χώρα σου “σοβιετικός κάλος”», γράφει το χιουμοριστικό γράμμα Κένεντι, το οποίο φυσικά δεν γράφτηκε ποτέ αλλά θυμίζει το ύφος Τραμπ στον Ερντογάν. Με άκρως ειρωνικό ύφος η Κλίντον γράφει στην ανάρτηση της: «Το βρήκα στο αρχείο (του Κράτους)». 

Η παρωδία επιστολής που αναπαρήγαγε η Κλίντον μέσω Twitter αρχικά παρουσιάστηκε σε μια από τις εκπομπές του Τζίμι Κίμελ στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC την περασμένη εβδομάδα.

Ο αμερικανός πρόεδρος έστειλε όντως στον τούρκο ομόλογό του την 9η Οκτωβρίου μια επιστολή συνταγμένη σε κάθε άλλο παρά διπλωματικό τόνο, στην προσπάθειά του να τον πείσει να μην διατάξει την έφοδο του τουρκικού στρατού εναντίον σύρων κούρδων μαχητών. «Μην παριστάνεις τον σκληρό! Μη γίνεσαι ανόητος!» και «Ας κλείσουμε μια καλή συμφωνία», υπεδείκνυε ο μεγιστάνας στον Ερντογάν.

Ο Τραμπ απηύθυνε την επιστολή του στον Ερντογάν την ημέρα που η Τουρκία εξαπέλυσε την επίθεσή της εναντίον των κουρδικών πολιτοφυλακών στη βορειοανατολική Συρία. «Δεν θες να ευθύνεσαι για τη σφαγή χιλιάδων ανθρώπων, και δεν θέλω να ευθύνομαι για την καταστροφή της τουρκικής οικονομίας — στην οποία θα προχωρήσω» αν χρειαστεί, διεμήνυε ο αμερικανός πρόεδρος.

«Η ιστορία θα σε κρίνει ευνοϊκά εάν ενεργήσεις με τρόπο δίκαιο και ανθρώπινο. Θα σε αντιμετωπίζει για πάντα σαν τον διάβολο αν τα πράγματα πάνε άσχημα», προειδοποιούσε ακόμα. «Μην παριστάνεις τον σκληρό! Μη γίνεσαι ανόητος!», πρόσταξε, πριν να συμπληρώσει: «Θα σου τηλεφωνήσω αργότερα».
Το 1962, η κρίση των πυραύλων στην Κούβα οδήγησε τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου, όταν οι Κένεντι και Χρουτσόφ επιδόθηκαν σ’ ένα μπραντεφέρ που κράτησε μέρες, πριν τελικά βρεθεί διπλωματική λύση.