Η Κίνα θα διατηρήσει επικοινωνία με τους Ταλιμπάν ηγέτες στο Αφγανιστάν

Η Κίνα και η Ιαπωνία αντέδρασαν σήμερα με υποτονικό τρόπο στον σχηματισμό της προσωρινής κυβέρνησης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν ύστερα από την κατάληψη της Καμπούλ από τους ισλαμιστές μαχητές τον περασμένο μήνα.

Οι ηγέτες των Ταλιμπάν κατέλαβαν όλες τις ανώτερες θέσεις στη νέα κυβέρνηση, χωρίς τη συμμετοχή ανεξάρτητων προσώπων ή γυναικών.

Ο Μουλάς Μοχάμαντ Χασάν Αχούντ --συνεργάτης του ιδρυτή της οργάνωσης, του Μουλά Ομάρ-- τέθηκε επικεφαλής της κυβέρνησης ενώ ο Μουλάς Σιρατζουντίν Χακάνι, που καταζητείται από τις ΗΠΑ για τρομοκρατία, διορίστηκε υπουργός Εσωτερικών.

Η Κίνα θεώρησε τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στο Αφγανιστάν απαραίτητο βήμα προς την ανοικοδόμηση της χώρας, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Πεκίνο.

"Ελπίζουμε ότι οι νέες αρχές του Αφγανιστάν θα ακούνε τους ανθρώπους απ΄όλες τις φυλές και τις φατρίες ώστε να ικανοποιηθούν οι φιλοδοξίες του ίδιου του λαού και οι προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας", δήλωσε ο Γουάνγκ Γουενμπίν σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η Κίνα είναι έτοιμη να διατηρήσει επικοινωνία με τους ηγέτες της νέας κυβέρνησης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο ίδιος, ερωτηθείς εάν το Πεκίνο θα αναγνωρίσει τη νέα κυβέρνηση.

Ο ασιατικός γίγαντας, που συνορεύει με το Αφγανιστάν, είχε κάνει έκκληση για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης "ανοιχτής, χωρίς αποκλεισμούς" μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο εν μέσω χάους ύστερα από την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων τερματίζοντας τον 20ετή πόλεμο στη χώρα.

Η Κίνα σέβεται την εθνική κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα του Αφγανιστάν, είπε ο Γουάνγκ.

Στο Τόκιο, υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ιαπωνία παρακολουθεί τις ενέργειες των Ταλιμπάν και ότι θα συνεχίσει τη συνεργασία με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία για την ασφάλεια πολιτών στο Αφγανιστάν.

«Μέσω διαφόρων προσπαθειών, συμπεριλαμβανομένου πρακτικού διαλόγου με τους Ταλιμπάν, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των Ιαπώνων υπηκόων και των ντόπιων, μελών του προσωπικού που παραμένουν», δήλωσε ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Κατσουνόμπου Κάτο. Ο ίδιος υποσχέθηκε επίσης στήριξη για τους Ιάπωνες που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ