Η Γερμανία στη μετα-Μέρκελ εποχή: Το νέο κυβερνητικό σχήμα και τα πρόσωπα «κλειδιά»

Η κρισιμότητα των στιγμών στη Γερμανία επιτάχυνε τις πολιτικές εξελίξεις και δυο μήνες μετά τις εκλογές, ανακοινώθηκε ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού από σοσιαλδημοκράτες, πράσινους και φιλελέυθερους. 

Για πρώτη φορά εδώ και 16χρόνια η Γερμανία θα έχει μία κεντρο-αριστερή κυβέρνηση και έναν νέο καγκελάριο, τον Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς, ο οποίος καλείται να αντικαταστήσει την Άνγκελα Μέρκελ.

«Είμαστε ενωμένοι με πίστη στην πρόοδο και ότι η πολιτική μπορεί να καταφέρει κάτι καλό», σημείωσε σε δήλωσή του ο εντολοδόχος Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς.  

Το υπουργείο Εξωτερικών πηγαίνει στα χέρια της «Πράσινης» Αναλένα Μπέρμποκ,  η οποία γίνεται η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών της χώρας. 

Η μόλις 40 ετών συμπρόεδρος των Πρασίνων, έχει ταχθεί ήδη κατά του Nord Stream 2 που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο απευθείας στη Γερμανία. Ειναι γνωστές οι θέσεις της κατά της Τουρκίας, καθώς έχει εκφράσει πολλές φορές την οργή της για την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ έχει ταχθεί ξεκάθαρα κατά του εξοπλισμού της Άγκυρας με γερμανικά υποβρύχια και αμυντικό εξοπλισμό. 

Στο υπουργείο Οικονομικών τοποθετείται ο επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών, Κρίστιαν Λίντνερ. Ένα «γεράκι», υπέρμαχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας και πιο αυστηρός από τον Σόιμπλε. 

«Tο πρώτο πράγμα που πρέπει να επιτευχθεί είναι η Γερμανία να παραμείνει παράγοντας δημοσιονομικής σταθερότητας», έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λίντνερ. 

Απόφοιτος πολιτικών επιστημών χωρίς οικονομικές γνώσεις, οι συνάδελφοί του τον αποκαλούν τπεριφρονητικά Μπάμπι, δηλαδή ελαφάκι,  ενώ Μέσα Ενημέρωσης σημειώνουν ότι μοναδική του καριέρα υπήρξε η κομματική αφού δεν έχει διοικήσει ούτε δήμο...

Εκτός από την καγκελαρία, οι Σοσιαλδημοκράτες λαμβάνουν έξι υπουργεία (Εσωτερικών, Υγείας, Πατρίδας και Κατοικίας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άμυνας, Εξωτερικής Αναπτυξιακής Βοήθειας). Οι Πράσινοι λαμβάνουν την Αντικαγεκλαρία και τέσσερα υπουργεία (Οικονομίας – Πολιτικής για το Κλίμα, Εξωτερικών, Οικογενειακών Υποθέσεων, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Οικονομίας) ενώ οι Ελεύθεροι Δημοκράτες λαμβανουν συνολικά τέσσερα υπουργεία (ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ: Οικονομικών, Μεταφορών και Συγκοινωνιών, Δικαιοσύνης και Παιδείας και Έρευνας).

«Θα επενδύσουμε όλοι μαζί ώστε η Γερμανία να παραμείνει ένας εκ των κορυφαίων παγκόσμιων ηγετών«, υπογράμμισε ο Σολτς. 

Γερμανία και Ευρώπη εισέρχονται στη μετα- Μέρκελ εποχή και το Βερολίνο αποκτά την πρώτη στην μεταπολεμική του ιστορία τριμερή κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία. 

Πηγή: skai.gr