Η Γερμανία ήρε το εμπάργκο όπλων προς την Ουκρανία

Η Γερμανία το Σάββατο ήρε το εμπάργκο στα επιθετικά όπλα που είχε επιβάλει, επιτρέποντας την αποστολή 400 εκτοξευτών πυραύλων (RPG) από την Ολλανδία στην Ουκρανία. 

«Η έγκριση έχει επιβεβαιωθεί από την καγκελαρία», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας. Τα RPG προέρχονται από αποθέματα του γερμανικού στρατού. 

Σύμφωνα με τον David Herszenhorn του Politico, αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στην ευρωπαϊκή στρατιωτική βοήθεια. 

Το Βερολίνο είχε αρνηθεί να εκδώσει άδειες για την εξαγωγή όπλων γερμανικής προέλευσης στο Κίεβο, ελέγχοντας ακόμα και τις τρίτες χώρες που τα είχαν αγοράσει.  

Η Εσθονία ήθελε να στείλει όπλα στην Ουκρανία, αλλά επειδή η Γερμανία τα είχε πουλήσει στη Φινλανδία, από την οποία τα είχε αγοράσει η Εσθονία, η Γερμανία είχε δικαίωμα βέτο.

Πολλοί άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και της Πολωνίας, συμφώνησαν επίσης να εξάγουν όπλα απευθείας στην Ουκρανία, αλλά η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε να το πράξει.

Οι ΗΠΑ επίσης είχαν δώσει άδεια στη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία να στείλουν αμερικανικής κατασκευής πυραύλους και άλλα όπλα στην Ουκρανία, 

Πηγή: skai.gr