Η επέλαση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν: Πόλεις παραδίδονται χωρίς αντίσταση- Αποχωρούν οι διπλωμάτες

Στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν σήμερα το πρωί την πόλη στρατηγικής σημασίας Τζαλαλαμπάντ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, χωρίς μάχη, θέτοντας πλέον υπό τον έλεγχό τους το τμήμα του οδικού δικτύου που συνδέει το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Με την κατάληψη της Τζαλαλαμπάντ από τους ισλαμιστές αντάρτες, πλέον στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων δεν απομένει καμία άλλη μεγάλη πόλη παρά μόνο η πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ.

Χθες το βράδυ οι Ταλιμπάν κατέλαβαν και τη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, την τελευταία μεγάλη πόλη του βόρειου Αφγανιστάν,  χωρίς επίσης να συναντήσουν αντίσταση.

Την ίδια ώρα, ο  Τζο Μπάιντεν αποφάσισε χθες βράδυ να στείλει 2.000 επιπλέον στρατιώτες από ό,τι είχε προγραμματιστεί στην Καμπούλ για να εξασφαλίσει την απομάκρυνση Αμερικανών διπλωματών και Αφγανών αμάχων. Σχεδόν 5.000 στρατιώτες θα αναπτυχθούν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για να διευκολύνουν την απομάκρυνση από τη χώρα έπειτα από 20 χρόνια πολέμου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να απομακρύνουν διπλωμάτες από την πρεσβεία τους στην Καμπούλ, δήλωσαν σήμερα δύο αξιωματούχοι των ΗΠΑ στο Reuters.

"Έχουμε μια μικρή ομάδα ανθρώπων που φεύγει τώρα καθώς μιλάμε, η πλειονότητα του προσωπικού είναι έτοιμη να φύγει... η πρεσβεία εξακολουθεί να λειτουργεί", δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.

Αναμενόταν πως η εκκένωση των περισσότερων διπλωματών θα ξεκινούσε σήμερα, καθώς οι Ταλιμπάν συνεχίζουν την προέλασή τους που έχει φέρει την ισλαμική οργάνωση στα πρόθυρα της Καμπούλ μέσα σε μερικές ημέρες.

Μάλιστα, όπως αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η Sunday Telegraph, ο πρεσβευτής της Βρετανίας στο Αφγανιστάν πρόκειται να εγκαταλείψει τη χώρα εντός της ημέρας. 
Εκατοντάδες μέλη του στρατού του Ηνωμένου Βασιλείου μετέβησαν στη χώρα για εγγυηθούν την ασφάλεια της απομάκρυνσης των βρετανών διπλωματών, δημοσίων λειτουργών και πολιτών.

Παράλληλα,  και οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας ετοιμάζονται για αποστολή εκκένωσης Γερμανών διπλωματών και πολιτών, καθώς και Αφγανών συνεργατών και υπαλλήλων από τη χώρα υπό αυστηρή φρούρηση, όπως ενημέρωσαν στρατιωτικές πηγές το Γερμανικό Πρακτορείο .
 

Πηγή: skai.gr