Η ΕΕ αναγνωρίζει τα ψηφιακά πιστοποιητικά COVID Τουρκίας, Βόρειας Μακεδονίας και Ουκρανίας

Τα πιστοποιητικά κατά της COVID-19 που εκδίδουν η Βόρεια Μακεδονία, η Τουρκία και η Ουκρανία για ταξίδια, θα είναι από αύριο Παρασκευή, 20 Αυγούστου, ισοδύναμα με το Digital Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή εξέδωσε τρεις αποφάσεις ισοδυναμίας για τη Βόρεια Μακεδονία, την Τουρκία και την Ουκρανία, επιτρέποντας στις τρεις χώρες να συνδεθούν με το σύστημα της ΕΕ και να εκδίδουν πιστοποιητικά COVID τα οποία θα γίνονται αποδεκτά στην ΕΕ από τις 20 Αυγούστου, υπό τους ίδιους όρους με το Digital ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ. Ταυτόχρονα, οι τρεις χώρες συμφώνησαν να αποδεχτούν το Digital ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ για ταξίδια από την ΕΕ στις χώρες τους. «Η συμμετοχή τους στο Digital ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ θα διευκολύνει τα ασφαλή ταξίδια από και προς την ΕΕ», επισημαίνει η Επιτροπή.

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς, δήλωσε: «Είμαι ευτυχής που βλέπω ότι ο κατάλογος των χωρών που εφαρμόζουν ένα σύστημα βασισμένο στο Digital ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ αυξάνεται σταθερά και θέτουμε πρότυπα διεθνώς. Αυτό θα βοηθήσει στη διευκόλυνση του ασφαλούς ταξιδιού και πέρα από τα σύνορα της ΕΕ».

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχελι, τόνισε: «Καθώς παλεύουμε με την πανδημία, οι εταίροι μας αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ανοίγματος με ασφάλεια. Καλωσορίζω την Ουκρανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία στο σύστημα ψηφιακών πιστοποιητικών COVID και προσβλέπω σε περισσότερους γείτονές μας να συνδεθούν σύντομα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ