Κλείσιμο

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει τις «φρικαλεότητες» στο αγγλόφωνο Καμερούν

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας βασίζεται σε μαρτυρίες περισσότερων από 100 θυμάτων, στελεχών μη κυβερνητικών οργανώσεων στη χώρα, καθώς και δημοσιογράφων που συγκεντρώνουν στοιχεία για τα γεγονότα.

Οι άμαχοι στο δυτικό Καμερούν μετατρέπονται συχνά σε θύματα «φρικαλεοτήτων», συμπεριλαμβανομένων εξωδικαστικών εκτελέσεων, βασανισμών και βιασμών, που διαπράττονται τόσο από τις δυνάμεις ασφαλείας, όσο και από τους ένοπλους αυτονομιστές σε αυτή την κατά πλειονότητα αγγλόφωνη περιοχή, καταγγέλλει σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία.

Ο ΟΗΕ και διεθνείς ΜΚΟ επικρίνουν συχνά τα «εγκλήματα» που διαπράττονται εδώ και πάνω από έξι χρόνια κι από τις δυο αντίπαλες πλευρές στη βορειοδυτική και τη νοτιοανατολική περιοχή του Καμερούν, όπου ζουν κυρίως μέλη της αγγλόφωνης μειονότητας του Καμερούν.

Στα τέλη του 2016, το καθεστώς του προέδρου Πολ Μπιγιά, ο οποίος κυβερνά με σιδηρά πυγμή τη χώρα για πάνω από 40 χρόνια, εξαπέλυσε βίαιη καταστολή εναντίον των ειρηνικών κινητοποιήσεων της αγγλόφωνης μειονότητας, που διαμαρτυρόταν για τον εξοστρακισμό και την περιθωριοποίησή της από την κεντρική εξουσία, που κυριαρχείται από τη γαλλόφωνη πλειονότητα.

Κατόπιν, διάφορες ομάδες αγγλόφωνων αυτονομιστών πήραν τα όπλα και ανακήρυξαν το 2017 την «ανεξαρτησία» της περιοχής που ονομάζουν «Αμπαζονία».

Ανυποχώρητος, ο κ. Μπιγιά ανέπτυξε στην περιοχή μεγάλη δύναμη του στρατού.

Σε νέα έκθεσή της, με τίτλο «Μαζί μας ή εναντίον μας: Ο πληθυσμός παγιδευμένος ανάμεσα στον στρατό, τους ένοπλους αυτονομιστές και παραστρατιωτικές οργανώσεις στο βορειοδυτικό Καμερούν», η Διεθνής Αμνηστία αναφέρεται σε «εξωδικαστικές εκτελέσεις», σε «δολοφονίες» αμάχων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, σε «βασανιστήρια», σε «βιασμούς και άλλες μορφές σεξουαλικής βίας» και από τις δύο πλευρές. Πρόκειται για διαρκώς «επαναλαμβανόμενες φρικαλεότητες» που αποτελούν «κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Μεταξύ των στόχων των αυτονομιστών, που προχωρούν επίσης σχεδόν καθημερινά σε απαγωγές για λύτρα, είναι πολίτες που κατηγορούν πως «συνεργάζονται» με τη Γιαουντέ, ειδικά μέλη κοινότητας που αποτελεί υποσύνολο της φυλής των πελ, των Μπορορό.

Ο στρατός και η αστυνομία κατηγορούνται συχνά από τον ΟΗΕ και ΜΚΟ ότι επιτίθενται σε χωριά κάτοικοι, τους οποίους υποπτεύονται πως τρέφουν συμπάθεια για τους αυτονομιστές και διαπράττουν εγκλήματα και χονδροειδή σφάλματα. Η Αμνηστία από την πλευρά της κατηγορεί «παραστρατιωτικούς Μπορορό» ότι υποστηρίζουν τον στρατό στις επιθέσεις αυτές.

Η έκθεση της Αμνηστίας βασίζεται σε μαρτυρίες «εκατό και πλέον θυμάτων», στελεχών μη κυβερνητικών οργανώσεων στη χώρα, καθώς και δημοσιογράφων που συγκεντρώνουν στοιχεία για τα γεγονότα.

Η Διεθνής Αμνηστία κάνει ακόμη λόγο για «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από μέρους των «πολιτικών και δικαστικών αρχών», ιδίως για «αυθαίρετες» φυλακίσεις πολιτών, δημοσιογράφων, στελεχών της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και παραπομπές τους σε στρατοδικεία για υποθέσεις «τρομοκρατίας».

Η μη κυβερνητική οργάνωση εκφράζει επιπλέον ανησυχία για το γεγονός ότι «διεθνείς εταίροι του Καμερούν», ανάμεσά τους «το Βέλγιο, η Κροατία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία και Σερβία» συνέχισαν «να συνεργάζονται με τη χώρα σε στρατιωτικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων παραδόσεων όπλων και στρατιωτικού υλικού» που «υπάρχει κίνδυνος» να «χρησιμοποιηθούν από τις ένοπλες δυνάμεις, τους παραστρατιωτικούς ή ένοπλους αυτονομιστές για τη διάπραξη ωμοτήτων».

Η Διεθνής Αμνηστία ζητεί από αυτούς τους «διεθνείς εταίρους» να «καταδικάσουν τις επιθέσεις αυτές σε θεμελιώδη δικαιώματα» που διαπράττονται κι από τα δυο στρατόπεδα, και στην κυβέρνηση να εγγυηθεί πως θα «διενεργηθούν επειγόντως έρευνες σε βάθος, ανεξάρτητες και αμερόληπτες».

Τα αιτήματα της οργάνωσης να συναντηθούν στελέχη της «με υπουργούς της κυβέρνησης» τα ονόματα των οποίων προέκυψαν στο πλαίσιο της έρευνάς της «έμειναν αναπάντητα», τονίζει η Αμνηστία. Η κυβέρνηση γενικά δεν αντιδρά αμέσως μετά τη δημοσίευση εκθέσεων μη κυβερνητικών οργανώσεων, συνήθως απαντά ημέρες ως εβδομάδες αργότερα.

Ο πόλεμος στις αγγλόφωνες περιοχές του Καμερούν έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 6.000 ανθρώπους κι έχει αναγκάσει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με το κέντρο μελετών International Crisis Group (ICG), το οποίο όμως έχει να επικαιροποιήσει τα στοιχεία αυτά τρία χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ