Η Διεθνής Αμνηστία αποφάσισε να θεωρήσει εκ νέου τον Ναβάλνι «κρατούμενο συνείδησης»

Η διεθνής οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Διεθνής Αμνηστία» (Amnesty International) θεωρεί ότι ήταν λάθος η απόφαση της να αποσύρει τον χαρακτηρισμό του «κρατούμενου συνείδησης» από τον Αλεξέι Ναβάλνι, την οποία είχε λάβει με αφορμή παλιότερες δηλώσεις, που είχε κάνει εκείνος στα μέσα της δεκαετίας του 2000, με σαφές αντιμεταναστευτικό και ξενοφοβικό περιεχόμενο.

«Αξιολογώντας τα πάντα λεπτομερώς, η Διεθνής Αμνηστία έλαβε την απόφαση εκ νέου να προσδώσει στον Αλεξέι Ναβάλνι το στάτους του "κρατουμένου συνείδησης"», αναφέρεται στην ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται ότι ή απόφαση για την αφαίρεση του εν λόγω στάτους ελήφθη «σε ακατάλληλη στιγμή».

Ο Λεονίντ Βολκόπφ, επικεφαλής του επιτελείου του Ναβάλνι, δήλωσε με ανάρτηση του στο Twitter ότι «η ικανότητα αναγνώρισης των λαθών και η πορεία προς αυτήν είναι το πιο σημαντικό πράγμα που διακρίνει τους φυσιολογικούς ανθρώπους από τους Πούτιν».

Η οργάνωση είχε αφαιρέσει το στάτους αυτό από τον Ναβάλνι τον Φεβρουάριο.

Στην ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της οργάνωσης, αναφέρεται ότι η Amnesty International, επιβεβαιώνοντας το στάτους του Ναβάλνι, υπογραμμίζει ότι είναι αναγκαίο να τηρούνται τα δικαιώματα του και ότι η κατάσταση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης υποχρέωσε την οργάνωση να αναθεωρήσει τους εσωτερικούς της κανόνες.

Η οργάνωση άρχισε να αναθεωρεί την προσέγγιση της όσον αφορά στη χρήση του όρου «κρατούμενος συνείδησης» και ως πρώτο βήμα δεν θα αποκλείουν από αυτόν «κρατούμενους» αποκλειστικά για συμπεριφορές τους κατά το παρελθόν.

«Μέρος της αποστολής της Amnesty International συνίσταται στο να παροτρύνει τους ανθρώπους να υιοθετούν την ιδέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όχι να τους αφήνουν για πάντα στην παγίδα του παρελθόντος τους», αναφέρεται στο κείμενο της οργάνωσης

Παρόλα αυτά, η οργάνωση υπογραμμίσει ότι το στάτους του «κρατουμένου συνείδησης» δεν σημαίνει ότι αποδέχεται και το πολιτικό του πρόγραμμα. «Μερικές από τις προηγούμενες δηλώσεις του Ναβάλνι είναι καταδικαστέες και εμείς δεν τις δικαιολογούμε σε καμία περίπτωση. Σαν οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η Amnesty International θα συνεχίσει να αγωνίζεται κατά του ρατσισμού και όλων των μορφών διακρίσεων, όπου και αν υπάρχουν αυτές», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, η Amnesty International δεν αναφέρεται στις δηλώσεις του Ναβάλνι εξαιτίας των οποίων του είχε αφαιρέσει το στάτους του «κρατούμενου συνείδησης», αλλά προφανώς πρόκειται για τις δηλώσεις του ηγέτη της αντιπολίτευσης, όταν εμφανίζονταν στην πολιτική σκηνή ως Ρώσος εθνικιστής.

Το 2007 ο Ναβάλνι μαζί με τον συγγραφέα Ζαχάρ Πριλέπιν και τον πολιτικό Σεργκέι Γκουλιάγεφ ίδρυσαν το εθνικιστικό κίνημα «Narod» (Λαός). Η εν λόγω οργάνωση εμφανίζονταν με προκλητικά συνθήματα κατά των μεταναστών.

Εξαιτίας αυτής του της δράσης ο Ναβάλνι είχε διαγραφεί από το κόμμα «Γιάμπλακο» του Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι για τις εθνικιστικές απόψεις και επειδή «προκάλεσε πολιτική ζημία».

Το 1964 το στάτους του «κρατούμενου συνείδησης» είχε αφαιρεθεί από τον Νέλσον Μαντέλα επειδή υποστήριξε τον ένοπλο αγώνα κατά του καθεστώτος του απαρτχάιντ, γράφει η ρωσική ιστοσελίδα του Radio Free Europe/ Radio Liberty, επισημαίνοντας ότι παρά την κριτική που έχει δεχθεί εκ μέρους πολλών πολιτικών και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Amnesty Intenational δεν προσέδωσε εκ νέου το στάτους αυτό στον Μαντέλα, μετά από ψηφοφορία που έγινε μεταξύ των συνεργατών της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ