Κλείσιμο

Το Γερεβάν έστειλε στο Μπακού ειρηνευτική πρόταση για το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Τον Σεπτέμβριο του 2022 τουλάχιστον 286 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις μεταξύ των δύο χωρών

Η Αρμενία έστειλε στο Αζερμπαϊτζάν προσχέδιο ειρηνευτικής πρότασης, με στόχο να διευθετηθεί η διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών γύρω από τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, μετέδωσε το πρακτορείο TASS επικαλούμενο τον Αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν.

"Η Αρμενία ολοκλήρωσε χθες την επόμενη φάση εργασιών για μια ειρηνευτική συνθήκη και την αποκατάσταση των σχέσεων με το Αζερμπαϊτζάν και οι προτάσεις μας εστάλησαν στην αζέρικη πλευρά", δήλωσε ο Πασινιάν στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Το TASS δεν παρείχε λεπτομέρειες για την ειρηνευτική πρόταση. Προηγούμενες απόπειρες να καταλήξουν οι δύο χώρες σε συμφωνία έχουν αποβεί άκαρπες.

Τον Σεπτέμβριο του 2022 τουλάχιστον 286 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις μεταξύ των δύο χωρών. Εκεχειρία που επετεύχθη με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ τερμάτισε τις χειρότερες μάχες που έχουν σημειωθεί μεταξύ των δύο γειτόνων στον Καύκασο μετά τον πόλεμο του 2020.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν αντιπαρατεθεί σε δύο πολέμους τις τρεις τελευταίες δεκαετίες για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενός θύλακα η πλειονότητα των κατοίκων του οποίου είναι Αρμένιοι και ο οποίος έχει κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία του από το Μπακού.

Ο πόλεμος του 2020 είχε κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 6.500 ανθρώπους και τερματίστηκε έπειτα από εκεχειρία που συμφωνήθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας. Βάσει αυτής η Αρμενία παραχώρησε εδάφη που έλεγχε επί δεκαετίες και η Μόσχα -- σύμμαχος του Γερεβάν-- ανέπτυξε περίπου 2.000 Ρώσους στρατιώτες για να επιτηρούν την τήρηση της εκεχειρίας.

Μετά τον πόλεμο του 2020 Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν διεξάγουν δύσκολες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, με πολλές παράλληλες πρωτοβουλίες να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ