Η Αλβανία βάζει "λουκέτο" σε σχολεία που ήλεγχε η “αντίπαλη” στον Ερντογάν οργάνωση FETO

Η Αλβανία βάζει "λουκέτο" σε σχολεία που ήλεγχε η “αντίπαλη” στον Ερντογάν οργάνωση FETO

Η Αλβανία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έκλεισε τρία σχολεία που έλεγχε η τρομοκρατική οργάνωση FETO του ιεροκήρυκα Γκιουλέν που η κυβέρνηση Ερντογάν έχει ανακηρύξει τρομοκρατική οργάνωση (Fethullahçı Terör Örgütü) αναφέρει το πρακτορείο Anadolu.

Σύμφωνα με την Άγκυρα η FETO βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 στην Τουρκία.

Το υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε στον ιστότοπό του ότι ο μεντρεσές Hafiz Abdullah Zemblaku στη νοτιοανατολική πόλη Korce και ο μεντρεσές Ali Korca στη δυτική πόλη Kavaje, αμφότερα θρησκευτικά γυμνάσια, καθώς και το Memorial International School of Tirana, το οποίο λειτουργoύσε ως δημοτικό και γυμνάσιο, έκλεισαν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι αποφάσεις ελήφθησαν στις 16 και 23 Σεπτεμβρίου.

Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που έκλεισαν σύμφωνα με την απόφαση υποχρεούνται να παράσχουν σε κάθε μαθητή τα απαραίτητα έγγραφα για τη μετακίνησή του σε άλλο σχολείο. Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ εν αναμονή της δημοσίευσής της στο αλβανικό ΦΕΚ. 

«Η FETO αύξησε την επιρροή της στην εκπαίδευση στη χώρα τα τελευταία χρόνια μέσω του ιδρύματος Sema. Σε συνεργασία με την Αλβανική Μουσουλμανική Κοινότητα, η οργάνωση ανέλαβε τη διοίκηση πολλών μεντρεσέδων στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων αυτών των σχολείων που έκλεισε το συμβούλιο υπουργών» σχολιάζει το Anadolu. 

Για τον Φετουλάχ Γκιουλέν έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τουρκικό δικαστήριο. Ο ίδιος έχει αυτοεξοριστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου κατοικεί στο Σέιλορσμπουργκ, Πενσυλβάνια. Η Τουρκία ζητά την έκδοσή του από τις ΗΠΑ.
 

Πηγή: skai.gr