Η Άγκυρα αψηφά(;) τις ΗΠΑ - Λαβρόφ: Η ρωσοτουρκική στρατιωτική συνεργασία θα συνεχισθεί

Το χαβά της η Άγκυρα που συνεχίζει να αψηφά τις ΗΠΑ, αλλά και τη διεθνή νομιμότητα. Παράνομες χαρακτήρισε την Τρίτη τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τους S-400, αλλά και τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν, και τις ευρωπαϊκές κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σεργκέι Λαβρόφ από το ρωσικό θέρετρο Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα.

«Οι κυρώσεις είναι ξεκάθαρη επίθεση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα δε θα υποχωρούμε» υποστήριξε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλη Κωστίδη. Ανακοινώσε δε ότι η Τουρκία σχεδιάζει να αγοράσει πέραν του κινεζικού και το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V για τον κορωνοϊό και να γίνει η παραγωγή του στην Τουρκία. 

Αντί να εξετάζουν τις σχέσεις με άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην ΕΕ οφείλουν να εστιάζουν στο διάλογο δήλωσε ο Τσαβούσογλου αφήνοντας αιχμή κατά Ελλάδας και της Κύπρου.

«Η Ελλάδα δε θέλει να μιλήσει μαζί μας, οι Ελληνοκύπριοι δε θέλουν να μιλήσουν με τους Τουρκοκύπριους. Aκολουθούν οδό στοχοποίησης της Τουρκίας και της "Βόρειας Κύπρου"» ισχυρίστηκε δε. 

Ο τούρκος υπουργός υπογράμμισε πάντως πως οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία δεν αποτελούν εναλλακτική επιλογή στις σχέσεις της χώρας του με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Μόσχα και η Άγκυρα θα συνεχίσουν τη στρατιωτική συνεργασία τους, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις με στόχο την Τουρκία, μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που αγόρασε ένα ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής άμηυνας, δήλωσε από πλευράς του ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Επιβεβαιώσαμε με την Τουρκία τον αμοιβαίο στόχο μας να αναπτύξουμε την τεχνική στρατιωτική συνεργασία μας», δήλωσε ο Λαβρόφ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον τούρκο ομόλογό του.

Ο ρώσος υπουργός υπογράμμισε πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εκτιμά την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να «συνεχίσει τη συνεργασία σ' αυτόν τον τομέα, παρά την αθέμιτη πίεση της Ουάσινγκτον».

Ο Λαβρόφ επέμεινε ότι «οι δυτικές κυρώσεις» δεν θα επηρεάσουν τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, «οι οποίες καθοδηγούνται από τα εθνικά τους συμφέροντα».

 

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ