«Είναι απαράδεκτο»: Οργή Τουρκίας για το σε βάρος της ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου

Η Άγκυρα απέρριψε τη «μονόπλευρη και κατά κανένα τρόπο αντικειμενική», όπως τη χαρακτήρισε, έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, την οποία το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε νωρίτερα την Τετάρτη.

Η έγκριση ενός τέτοιου ψηφίσματος σε μια περίοδο κατά την οποία καταβάλλονται προσπάθειες για την αναζωογόνηση των σχέσεων Τουρκίας-Ε.Ε. βάσει της προοπτικής ένταξής της στην Ε.Ε. στο πλαίσιο μιας θετικής ατζέντας «είναι απαράδεκτη», ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Τετάρτης το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Απορρίπτουμε αυτό το μεροληπτικό κείμενο που δεν περιλαμβάνει μόνο ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τη δομή διακυβέρνησής μας και τα πολιτικά κόμματα · και θεωρεί απειλή την αποτελεσματική, προσανατολισμένη στην εξεύρεση λύσεων, ανθρωπιστική και επιχειρηματική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, αλλά επίσης αντικατοπτρίζει τα εντελώς άδικα και μεροληπτικά ελληνικά και ελληνοκύπρια επιχειρήματα για τα ζητήματα στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο και στηρίζει τις μονόπλευρες και αντιφατικές αρμενικές αφηγήσεις σχετικά με τα γεγονότα του 1915», ανέφερε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Το υπουργείο τόνισε ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. αποτελεί στρατηγικό στόχο της Άγκυρας και θα ωφελήσει ολόκληρη την Ευρώπη και πέραν αυτής, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει «αποφασιστικά» τις προσπάθειές της με βάση αυτόν τον στόχο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Η Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) 2019-2020 για την Τουρκία, η οποία αποτελεί ψήφισμα, εγκρίθηκε στην Ολομέλεια στις 19 Μαΐου 2021.

Αυτή η μονομερής και κάθε άλλο παρά αντικειμενική έκθεση, που υιοθετήθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία καταβάλλονται προσπάθειες για την αναζωογόνηση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ, στη βάση της προοπτικής ένταξης στην ΕΕ, στο πλαίσιο μιας θετικής ατζέντας, είναι απαράδεκτη.

Απορρίπτουμε αυτό το μεροληπτικό κείμενο, το οποίο δεν περιλαμβάνει μόνο ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, το κυβερνητικό μας σύστημα και τα πολιτικά κόμματα και θεωρεί την αποτελεσματική, προσανατολισμένη στις λύσεις, ανθρωπιστική και επιχειρηματική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας ως απειλή. Όμως, αντανακλά και τα εξόχως άδικα και μεροληπτικά ελληνικά και ‘ε/κ’ επιχειρήματα σχετικά με το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό και στηρίζει τις μονόπλευρες και ασυνεπείς αρμενικές αφηγήσεις σχετικά με τα γεγονότα του 1915.

Θεωρούμε ότι η διατύπωση στην έκθεση, που προσπαθεί να ανοίξει το μέλλον των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας προς συζήτηση, αντανακλά μία έλλειψη οράματος και μια προσπάθεια απόκλισης από την αρχή του ‘pacta sunt servanda’. Τα  θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα μέλη του ΕΚ γνωρίζουν καλά ότι το αδιέξοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας δεν οφείλεται στην έλλειψη θέλησης της Τουρκίας για μεταρρυθμίσεις ή σε ελλείψεις στην ανάληψη του κεκτημένου της ΕΕ, αλλά μάλλον στο γεγονός ότι ορισμένοι κύκλοι έχουν εκμεταλλευτεί την ενταξιακή διαδικασία ως ευκαιρία για πολιτικά κέρδη εναντίον της Τουρκίας από την αρχή αυτής της διαδικασίας.

Η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί στρατηγικό στόχο για την Τουρκία και θα είναι επωφελής για όλη την Ευρώπη και όχι μόνο. Η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις προσπάθειές της σύμφωνα με αυτόν τον στόχο.

Ενώ η ΕΕ εκφράζει την εκτίμησή της για τις προσπάθειές μας, ιδίως όσον αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα, στο πλαίσιο της Δήλωσης Τουρκίας-ΕΕ της 18ης Μαρτίου 2016, για την οποία έχουμε εκπληρώσει τις δεσμεύσεις μας, η ΕΕ πρέπει να βγει από τον φαύλο κύκλο του να μην προβαίνει σε κανένα συγκεκριμένο βήμα για την εκπλήρωση των δικών της δεσμεύσεων στη Δήλωση της 18ης Μαρτίου, από τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ έως τη συνεργασία για τη μετανάστευση.

Ως υποψήφια χώρα, η Τουρκία αναμένει από το ΕΚ να καταβάλει εποικοδομητικές προσπάθειες για το πώς μπορούν να βελτιωθούν οι σχέσεις με την Τουρκία και πώς μπορεί να συμβάλει στη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, αντί να αποτελεί πλατφόρμα για αβάσιμους ισχυρισμούς και τυφλές κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ