HΠΑ: Ενόχληση για την αντίδραση της Τουρκίας στην αποφυλάκιση Καβαλά-Τι αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ενόχληση έχει προκαλεσει στις ΗΠΑ,  η αντίδραση της Τουρκίας στην έκκληση να αποφυλακιστεί ο εκδότης Οσμάν Καβαλά, με το τουρκικό ΥΠΕΞ να καλεί για διαμαρτυρία στην Άγκυρα τους πρέσβεις 10 χωρών για να διαμαρτυρηθεί.

Η ενόχληση των ΗΠΑ εκφράζεται μέσω γραπτής ανακοίνωσης εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρμτμεντ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία να αποφυλακίσει άμεσα τον Καβαλά , χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες εναντίον του ως ψευδείς: 

Ως γενική θέση δεν συζητάμε ρουτίνας διπλωματικές δεσμεύσεις. Ωστόσο η θέση μας σε αυτά τα θέματα ήταν σαφής: οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν και πάλι την Τουρκία να απελευθερώσει αμέσως τον Οσμάν Καβάλα.

Οι αληθοφανείς πλην όμως ψευδείς  κατηγορίες εναντίον του Καβάλα, η συνεχιζόμενη κράτησή του και οι συνεχείς καθυστερήσεις στο τέλος της δίκης του, συμπεριλαμβανομένης της συγχώνευσης υποθέσεων εναντίον του, υπονομεύουν τον σεβασμό του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας. 

Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε την Τουρκία να σεβαστεί αυτές τις θεμελιώδεις ελευθερίες και να φέρει αυτήν την υπόθεση σε γρήγορη και δίκαιη επίλυση.

Ο εκνευρισμός της Τουρκίας: Εξωτερικές παρεμβάσεις για τη δικαιοσύνη

Την ίδια ώρα εκνευρισμός επικρατεί στην Άγκυρα για τις διεθνείς εκκλήσεις αποφυλάκισης του Οσμάν Καβαλά, κάνοντας λόγο για εξωτερικές παρεμβάσεις για τη δικαιοσύνη

Σημειώνεται ότι το 1998 είχε επισκεφθεί τον Ταγίπ Ερντογάν όταν ήταν φυλακισμένος η τότε αμερικανίδα πρόξενος, που είχε κάνει λόγο για φυλάκιση που δεν ωφελεί την Τουρκία και τη δημοκρατία.

«Τότε ο Ερντογάν δεν είχε διαμαρτυρηθεί για εξωτερική παρέμβαση, τώρα αντιδρά» σχολιάζει δηκτικά η αντιπολίτευση

Η σύλληψη του Οσμάν Καβαλά

Ο 63χρονος Καβαλά, ένας πλούσιος επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2017 με διάφορες κατηγορίες, σχετιζόμενες με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί το 2013 και το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Παραμένει προφυλακισμένος εδώ και πάνω από τρία χρόνια, χωρίς να έχει καταδικαστεί.


Ο Καβαλά αρνείται όλες τις κατηγορίες αλλά δεν έχει αποφυλακιστεί, παρά την καταδίκη της Άγκυρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον Δεκέμβριο του 2019.
 

 

Πηγή: skai.gr