Guardian για συντριβή «Ήλιος»: Το εξιλαστήριο θύμα και οι ευθύνες της Boeing

Θανάσης Γκαβός

Ως «εξιλαστήριο θύμα» χαρακτηρίζει τον εαυτό του ο Άλαν Ίργουιν, ο Βρετανός μηχανικός που είχε ελέγξει το μοιραίο Boeing της αεροπορικής εταιρείας Ήλιος, σε εκτενέστατο δημοσίευμα του Guardian για την εμπλοκή του στο δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε 121 ανθρώπους πριν από 15 χρόνια.

Ο Ίργουιν, που ζει πλέον μόνιμα στο Μπέντφορντσιρ της Αγγλίας και εργάζεται ως κτηματομεσίτης, είχε κριθεί ένοχος πρωτοδίκως για ανθρωποκτονία από αμέλεια, αλλά απαλλάχθηκε στη συνέχεια από το Εφετείο.

Το δημοσίευμα επαναλαμβάνει τα όσα είχαν γίνει γνωστά κατά την περίοδο των ερευνών και της δίκης, με τον Ίργουιν να επιμένει ότι μετά από το μηχανικό έλεγχο του αεροσκάφους είχε επαναφέρει το διακόπτη συμπίεσης στο «αυτόματο» ως όφειλε, παρά την περί του αντιθέτου κατηγορία σε βάρος του.

Σημειώνει ξανά, επίσης, ότι λάθη σχεδιασμού των Boeing ευθύνονταν για την τραγωδία, λάθη τα οποία, όπως υποστηρίζει ο Ίργουιν, η κατασκευάστρια εταιρεία είχε αγνοήσει παρά τις προειδοποιήσεις.

Το δημοσίευμα αναφέρει δε ότι έγγραφο αποτίμησης ασφαλείας από έρευνα της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Διοίκησης Αεροπλοΐας, που δεν έχει δημοσιευθεί και το οποίο η εφημερίδα αποκάλυψε στον Ίργουιν, εκτιμούσε πως συγκεκριμένα προβλήματα με τη συμπίεση στο αεροσκάφος και το σύστημα επισήμανσης κινδύνου ήταν «πιθανότατα σημαντικός παράγοντας που συνέβαλε» στο δυστύχημα.

Στο ίδιο έγγραφο σημειωνόταν δε ότι το πρόβλημα δεν ήταν πιθανό να εντοπιστεί από το πλήρωμα του αεροσκάφους ή το προσωπικό εδάφους όπως οι μηχανικοί και μπορούσε να οδηγήσει σε «καταστροφικό συμβάν».

Σε σχόλιο προς την εφημερίδα η Boeing παραπέμπει στο πόρισμα της ελληνικής έρευνας για τα αίτια του δυστυχήματος και στην ετυμηγορία της ελληνικής δικαιοσύνης που αναφέρονταν σε μη σωστή τήρηση των διαδικασιών πτήσης από συγκεκριμένα άτομα της Ήλιος.