ΚΑΙΡΟΣ

Γρήγορη συμφωνία για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων στη Βρετανία θέλει η Μέι

Σε μια στενότερη σχέση της Βρετανίας με την Πολωνία μετά από το Brexit προσβλέπει η Τερέζα Μέι, όπως δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντησή της στην Ντάουνινγκ Στριτ με την ομόλογό της Μπεάτα Ζίντλο.

Η κα Μέι τελεί υπό πίεση από την πολωνική κυβέρνηση να εγγυηθεί το δικαίωμα παραμονής και εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο των τουλάχιστον 800.000 Πολωνών που βρίσκονται στη χώρα, αποτελώντας τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εθνική μειονότητα στη Βρετανία.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός δεν παρέκκλινε της πάγιας θέσης της ότι θέλει μεν να εγγυηθεί τα δικαιώματα όλων των κοινοτικών πολιτών που ζουν στη Βρετανία, αλλά ότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει αντίστοιχη δέσμευση από τις ευρωπαϊκές χώρες για τους Βρετανούς που ζουν εκεί. Συνολικά περίπου 3,3 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ ζουν στη Βρετανία και 1,2 εκατομμύρια Βρετανοί στις υπόλοιπες χώρες-μέλη.

Η κα Μέι σχολίασε ότι ελπίζει να φτάσει σε μια γρήγορη σχετική συμφωνία με την ΕΕ, εν μέσω αναφορών στον Τύπο σε ευρωπαϊκά σχέδια για χρέωση των Βρετανών πολιτών που θα θέλουν να μη διαταραχθεί η ζωή τους στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Επ’ αυτού, με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ 81 Βρετανοί βουλευτές κυρίως από τους Συντηρητικούς αλλά και από άλλα κόμματα, ζητούν μία γρήγορη συμφωνία ώστε να τερματιστεί «η αγωνία και η αβεβαιότητα» για τους Βρετανούς στην ΕΕ και τους Ευρωπαίους στη Βρετανία.

Η κα Μέι, που παραδέχθηκε το Σαββατοκύριακο σε συνέντευξή της ότι η ευθύνη του Brexit την κρατά ξύπνια τα βράδια, επέμεινε ότι δε θα αποκαλύψει τα χαρτιά της πριν από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, επαναλαμβάνοντας ότι σκοπεύει να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 πριν από τα τέλη Μαρτίου.

Σημείωσε δε ότι η Πολωνία είναι ο κύριος εμπορικός εταίρος της Βρετανίας στην κεντρική Ευρώπη και συμφώνησε με την ομόλογό της «να χτίσουν στη σταθερή βάση της οικονομικής συνεργασίας».

Η κα Μέι επιβεβαίωσε εξάλλου ότι σχεδιάζει την ανάπτυξη 150 Βρετανών στρατιωτών στη ΒΑ Πολωνία τον ερχόμενο Απρίλιο λόγω της ανάγκης «να αποτραπεί η ρωσική επιθετικότητα».Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο