Γουατεμάλα: Πέθανε στα 71 του ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος Άλβαρο Κολόμ, από καρκίνο

Ο Άλβαρο Κολόμ είχε εμπλακεί σε υπόθεση διαφθορας

Ο Άλβαρο Κολόμ Καμπαγέρος, 71 ετών, σοσιαλδημοκράτης πρώην πρόεδρος της Γουατεμάλας (2008-2012)σε βάρος του οποίου επιβλήθηκαν κυρώσεις το 2021 από τις ΗΠΑ εξαιτίας υπόθεσης διαφθοράς, πέθανε χθες Δευτέρα, ανακοίνωσαν άλλοτε μέλη της κυβέρνησής του.

Σύμφωνα με πρώην υπουργό του, τον Κάρλος Μενοκάλ, ο Άλβαρο Κολόμ, που όσοι γνώριζαν περιέγραφαν ως άνθρωπο πράο, χαμηλών τόνων, πέθανε εξαιτίας καρκίνου στον οισοφάγο για τον οποίο υποβαλλόταν σε θεραπεία. Ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση όταν τού δόθηκε εξιτήριο από νοσοκομείο πριν από μιάμιση εβδομάδα, εξήγησε.

«Ο (πρώην) πρόεδρος Άλβαρο Κολόμ απεβίωσε. Λυπάμαι για τον θάνατό του, προσεύχομαι για την αιώνια ανάπαυσή του», ανέφερε μέσω Twitter ο κ. Μενοκάλ, άλλοτε υπουργός Ασφαλείας (2010-2012).

«Το ότι εργάστηκα κι έμαθα στο πλευρό του ήταν προνόμιο. Κατανόησα κι έμαθα τη Γουατεμάλα χάρη σ’ αυτόν. Έναν άνθρωπο δίκαιο, που τόλμησε να κάνει ορατούς τους αόρατους (...). Σε αποχαιρετώ, πρόεδρε Κολόμ», τόνισε επίσης μέσω Twitter ο άλλοτε εκπρόσωπος της προεδρίας Φερνάντο Μπαρίγιας.

«Στην οικογένεια και στους φίλους του εκφράζω τα εγκάρδια συλλυπητήριά μου, ας τους παρηγορήσει ο θεός για αυτή την ανεπανόρθωτη απώλεια», ανέφερε ο νυν πρόεδρος Αλεχάντρο Γιαματέι (δεξιά) μέσω Twitter.

Σε βάρος του πρώην προέδρου ανακοινώθηκαν κυρώσεις τον Ιούλιο του 2021 από την Ουάσιγκτον, που τον ενέγραψε στον λεγόμενο κατάλογο «Έγκελ», ο οποίος περιλαμβάνει προσωπικότητες οι οποίες χαρακτηρίζονται «διεφθαρμένες» ή «αντιδημοκρατικές» στο λεγόμενο Βόρειο Τρίγωνο της κεντρικής Αμερικής.

Του απαγορεύτηκε η είσοδος στην αμερικανική επικράτεια μετά τη σύλληψή του το 2018 με τις κατηγορίες της απάτης και της διασπάθισης κεφαλαίων στο πλαίσιο δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού για την αγορά, εν έτει 2009, έναντι τιμήματος 35 εκατομμυρίων δολαρίων, εκατοντάδων λεωφορείων.

Κατά τις εισαγγελικές αρχές της Γουατεμάλας, η αγορά των λεωφορείων για την πρωτεύουσα έγινε σε τιμή τεχνητά διογκωμένη. Ο πρώην πρόεδρος είχε αφεθεί προσωρινά ελεύθερος μετά την καταβολή χρηματικής εγγύησης. Παρέμενε ωστόσο ουσιαστικά σε κατ’ οίκον κράτηση, εν αναμονή της δίκης του.

Την υπόθεση είχε επίσης ερευνήσει η άλλοτε Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών κατά της Ατιμωρησίας στη Γουατεμάλα (CICIG).

Ο Άλβαρο Κολόμ, επιχειρηματίας του τομέα των υφασμάτων προτού κατέβει στην πολιτική, κέρδισε τον άλλοτε αρχηγό της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Ότο Πέρες Μολίνα το 2007 κι έγινε ο πρώτος πολιτικός που ανήκε στην αριστερά ο οποίος εξελέγη στην προεδρία μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου στη χώρα, το 1996.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ