Κλείσιμο

Google doodle: Αφιερωμένο στην Νοτιαφρικανή ηθοποιό Nomhle Nkonyeni

Το σημερινό Doodle γιορτάζει τα 80ά γενέθλια της Nomhle Nkonyeni, μιας Νοτιοαφρικανής ηθοποιού που ξεπέρασε τις διακρίσεις και ανέβηκε στη σκηνή κατά τη διάρκεια του απαρτχάιντ.

H Nomhle Nkonyeni γεννήθηκε την ημέρα αυτή το 1942 στο Aggrey Road, στην πόλη Gqeberha, παλαιότερα γνωστή ως Port Elizabeth. Η αξιοσημείωτη καριέρα της ως ηθοποιός ξεκίνησε ήδη από την ηλικία των 19 ετών όταν συνίδρυσε τους Serpent Players.

Το όνομα αυτού του διαφυλετικού θεατρικού θιάσου εμπνεύστηκε από τον εγκαταλελειμμένο λάκκο με τα φίδια στον οποίο αναγκάστηκαν να εμφανιστούν για πρώτη φορά λόγω διακρίσεων.

H Nkonyeni συνέχισε να αψηφά τους νόμους περί διακρίσεων, με την ομάδα ηθοποιών να προσελκύει τελικά το διαφυλετικό κοινό για να δει θέατρο πολιτικής διαμαρτυρίας.

Σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα, η Nkonyeni έγραψε ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη μαύρη ηθοποιός που έπαιξε στο θέατρο The CAPAB, ένα σημαντικό κέντρο παραστατικών τεχνών στο Κέιπ Τάουν.

Έπαιξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο Die Swerfjare van Poppie Nongena, το οποίο περιγράφει λεπτομερώς τους αγώνες μιας μαύρης Νοτιοαφρικανής που διέπει τους νόμους που εισάγουν διακρίσεις. Το ταλέντο της Nkonyeni έγινε γνωστό και στις μικρές και μεγάλες οθόνες, όπου έπαιξε πολυάριθμους ρόλους σε τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες όπως Tsha Tsha, Scandal!, Zulu και Red Dust — η καριέρα της εκτείνεται σε πάνω από πέντε δεκαετίες.

Η Nkonyeni αφιέρωσε επίσης τη ζωή της στην ενδυνάμωση της επόμενης γενιάς. Προσφέρθηκε εθελοντικά ως δασκάλα θεάτρου για άστεγους νέους στον ελεύθερο χρόνο της και ηγήθηκε θεατρικών προγραμμάτων για νέους στο Κέιπ Τάουν. Το 2016, η Nkonyeni έλαβε ένα βραβείο ζωής από τα Νοτιοαφρικανικά Βραβεία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης για την κληρονομιά και τον αντίκτυπό της—τόσο εντός όσο και εκτός σκηνής

Πηγή: skai.gr