Η Google τιμά την Ημέρα της Βαστίλης με το σημερινό Doodle

Σαν σήμερα το 1789, Γάλλοι πολίτες εισέβαλαν στη Βαστίλη, ένα βασιλικό φρούριο φυλακών και πολιτικό σύμβολο που σηματοδότησε την έναρξη της Γαλλική Επανάστασης

Την Ημέρα της Βαστίλης γιορτάζει με το σημερινό της Doodle η Google.

Στη Γαλλία είναι επίσης γνωστή ως la Fête de la Fédération (Φεστιβάλ της Ομοσπονδίας) και le Quatorze Juillet (14 Ιουλίου).

Σαν σήμερα το 1789, Γάλλοι πολίτες εισέβαλαν στη Βαστίλη, ένα βασιλικό φρούριο φυλακών και πολιτικό σύμβολο που σηματοδότησε την έναρξη της Γαλλική Επανάστασης.

Το σημερινό Doodle γιορτάζει την Ημέρα της Βαστίλης, και εικονογραφείται από την καλλιτέχνιδα Julia Spiers με έδρα το Παρίσι.

Κυβερνούμενη από τον βασιλιά Λουδοβίκο XVI και τη Μαρία Αντουανέτα, η Γαλλία βρισκόταν σε αναταραχή κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1780. Βρισκόταν υπό την απειλή της οικονομικής καταστροφής. Η υψηλή ανεργία και οι ελλείψεις καλλιεργειών προκάλεσαν πανεθνικό λιμό. 

Αν και μόνο επτά κρατούμενοι ήταν φυλακισμένοι στο φρούριο, ένας όχλος πλησίασε τη Βαστίλη το πρωί της 14ης Ιουλίου. Μέχρι το απόγευμα, Γάλλοι πολίτες πολιόρκησαν τη φυλακή με τη βοήθεια κάποιων Γάλλων φρουρών που συμπαθούσαν την επανάσταση. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1793, γεννήθηκε η Γαλλική Πρώτη Δημοκρατία.

Το 1880, η γαλλική κυβέρνηση αναγνώρισε την 14η Ιουλίου ως εθνική εορτή.

Ελευθερία, Ισότητα και Αδελφότητα είναι οι τρεις πυλώνες της Γαλλικής Δημοκρατίας, που αντιπροσωπεύονται από τα χρώματα της σημαίας. Η Ημέρα της Βαστίλης ενσαρκώνει τον αγώνα του γαλλικού λαού κατά της καταπίεσης και γιορτάζεται σε όλη τη χώρα με εορταστικές εκδηλώσεις όπως στρατιωτικές παρελάσεις, δωρεάν συναυλίες και αεροπορικές επιδείξεις.

Ένα υπέροχο σόου πυροτεχνημάτων παρουσιάζεται επίσης κάθε χρόνο κοντά στον Πύργο του Άιφελ στο Champ de Mars.

Το doodle εικονογραφήθηκε από την καλλιτέχνιδα Julia Spiers με έδρα το Παρίσι.

Πηγή: skai.gr