ΚΑΙΡΟΣ

Γκόρμπι προτείνει Κόλ για Νόμπελ Ειρήνης

Ο πρώην σοβιετικός πρόεδρος Μιχαήλ Γκορμπατσόφ πρότεινε στην επιτροπή Νόμπελ στο Οσλο τον πρώην καγκελάριο Χέλμουτ Κολ για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, αναφέρει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Bild.

Ο τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ, κάτοχος του βραβείου Νόμπελ 1990, στην επιστολή του προς την επιτροπή Νόμπελ, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύει η Bild, αναφέρει ότι ο Κολ έπαιξε ρόλο κλειδί στην ειρηνική εξέλιξη των γεγονότων της εποχής εκείνης.

Οι ενέργειες του πρώην καγκελαρίου (19821998) συνέβαλαν στη σταδιακή επούλωση των πληγών που άφησε πίσω του ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, εξηγεί ο Γκορμπατσώφ στην επιστολή του.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο είναι ο πρώτος που έχει προτείνει τον Κολ για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Ο Κολ, 77 ετών μπορεί να κερδίσει το βραβείο το γρηγορότερο το 2008, εάν η επιτροπή Νόμπελ αποδεχθεί την πρόταση του Γκορμπατσόφ, δεδομένου ότι η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων για το φετεινό βραβείο Νόμπελ έχει λήξει από το Φεβρουάριο.Πηγή: skai.gr