Γκας Μπιλιράκης στον ΣΚΑΪ: Δεν είναι μεγάλη η πιθανότητα η Τουρκία να λάβει τα F-16

Για το κλίμα και τις ισορροπίες όπως διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή, μίλησε στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής Γκας Μπιλιράκης

Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκεται το ελληνικο λόμπι στις ΗΠΑ.

Οι ελληνοαμερικανοί βουλευτές μάλιστα δηλώνουν ότι θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους ώστε να μην επιτραπεί στην Tουρκία η αγορά μαχητικών τα οποία συστηματικά χρησιμοποιεί εναντίον της Eλλάδας.

Για το κλίμα και τις ισορροπίες όπως διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή, μίλησε στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής Γκας Μπιλιράκης.

Αναλυτικά η συνέντευξη: 

Κύριε Μπιλιράκη ,ήσασταν μία από τις πολλές φωνές που δήλωσαν ότι το Κογκρέσο δεν θα επιστρέψει τη πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία . Τι σκοπεύετε να κάνετε ;

 Λοιπόν, σκοπεύουμε να ασκήσουμε πίεση στις ηγεσίες , τόσο των Ρεπουμπλικανών όσο και των Δημοκρατικών, για να αποτρέψουμε αυτό το ενδεχόμενο.

Έχω ήδη μιλήσει με την Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών και μου λένε ότι δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Τουρκία να λάβει τα F-16 στο εγγύς μέλλον.

Δεν πρόκειται να το θεωρήσω δεδομένο. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και θα το σταματήσουμε όπως σταματήσαμε τα F- 35.

Όλα πρέπει να εγκριθούν από το Κογκρέσο. Και έχουμε μερικούς πραγματικά ισχυρούς μαχητές στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Έχετε συζητήσει με συναδέλφους σας για το πώς θα εμποδίσετε τη πώληση των συγκεκριμένων μαχητικών στην Τουρκία ;

Όπως γνωρίζετε, ψηφίσαμε μια τροπολογία για να αποτρέψουμε την πώληση στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Και συνέβαλα πολύ στο να εγκριθεί αυτή η τροπολογία ώστε να μην υπάρξει πώληση.

Αυτή η προτεινόμενη πώληση, όσο με αφορά, δεν πρόκειται να συμβεί.

Eχουμε κερδίσει πολύ έδαφος τα τελευταία χρόνια εκπαιδεύοντας τον κόσμο και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έκανε μια τόσο εξαιρετική δουλειά και η κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου έκανε τεράστια διαφορά.

Ο κόσμος ξέρει τι είδους σύμμαχος είναι η Ελλάδα.

Εργάζομαι λοιπόν στα παρασκήνια με Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους για να βεβαιωθώ ότι γνωρίζουν τι υπερασπιστής είναι η Ελλάδα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και το ΝΑΤΟ. Και πρέπει να ανταμειφθεί.


Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν επιθυμεί την παράδοση f-16 στην Τουρκία ;

 Δεν γνωρίζω..Σου λέω την αλήθεια. Εφόσον έχουμε την υποστήριξη του Κογκρέσου, μπορούμε να το σταματήσουμε αυτό.

F-16. Τώρα, ποιος είναι ο λόγος πρέπει να τους ρωτήσετε; Αλλά και πάλι, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, καμία δικαιολογία.

Δεν είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών, ούτε είναι προς το συμφέρον των συμμάχων μας στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Υπάρχει περίπτωση ο Τούρκος Υπουργός εξωτερικών να παζαρέψει την ένταξη Σουηδίας -Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ για να πάρει η Άγκυρα τα F-16;

Λοιπόν, είμαι σίγουρος ότι αυτό. Αυτό μάλλον θα πουν. Και, ξέρετε, το άλλο είναι, ξέρουμε ότι ο λόγος του Ερντογάν δεν είναι καλός. Οπότε ό,τι λένε στη κυβέρνηση , ξέρετε, θα πέσει στο κενό .

Γιατί δεν τους πιστεύουμε ξέρουμε ποιος είναι ο Ερντογάν και τι έχει κάνει για την Ελλάδα .

Η πώληση δεν πρέπει να γίνει. Και θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να το αποτρέψω.

Πηγή: skai.gr