Η «γκάφα» υφυπουργού του Βελγίου: Δημοσίευσε στο twitter τις τιμές των εμβολίων-Πόσο κοστίζουν

Μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κρατούσε ως επτασφράγιστο μυστικό τις τιμές που έχει συμφωνήσει να αγοράσει τα εμβόλια από τις 6 εταιρείες, με τις οποίες έχει καταλήξει σε συμφωνία, επικαλούμενη ότι πρόκεται για «εμπορικέ συμφωνίες εμπιστευτικότητας», ωστόσο ένα...στιγμιαίο λάθος της υφυπουργού Προϋπολογισμού του Βελγίου, Eva De Bleeker, ήταν αρκετό για να αποκαλυφθούν.  

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Politico, η Υφυπουργός ανήρτησε την Πέμπτη στον λογαριασμό της στο twitter έναν πίνακα με τις τιμές του κάθε εμβολίου που αγόρασε η ΕΕ και τα πόσα που θα δαπανήσει το Βέλγιο συνολικά για τα εμβόλια, σύμφωνα με τον βελγικό ιστότοπο ειδήσεων HLN. Το tweet έχει έκτοτε διαγραφεί, αλλά η σελίδα δημοσίευσε το screenshot.

Η Eva De Bleeker είπε ότι η δημοσίευση των τιμών ήταν «ένα λάθος εκ μέρους της ομάδας επικοινωνίας της», σύμφωνα με την HLN.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης σχετικά με τις πιθανές συνέπειες της παραβίασης της εμπιστευτικότητας, η ίδια σημείωσε ότι το λάθος αυτό δεν θα «θέσει σε κίνδυνο τίποτα» σχετικά με την πρόσβαση του Βελγίου στα εμβόλια

Ομάδες πολιτών, ευρωβουλευτές και υποστηρικτές της υγείας ζητούν μήνες από την Επιτροπή να αποκαλύψει πόσα πληρώνει η ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι οι συμφωνίες που αφορούν την τσέπη των φορολογουμένων πρέπει να έχουν μεγαλύτερη διαφάνεια.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν υπέγραψε συμφωνίες με έξι παραγωγούς και ολοκλήρωσε διερευνητικές συνομιλίες με μια έβδομη χθεςη και οι χώρες θα υποβάλουν τις παραγγελίες τους ξεχωριστά για κάθε εμβόλιο.

Σύμφωνα λοιπόν με το «στιγμιότυπο οθόνης» που δημοσίευσε η ιστοσελίδα HLN, η ΕΕ δαπανά μεταξύ 1,78 € και 14,69 ευρώ (18 δολάρια) για κάθε εμβόλιο κορωνοϊού. Η τιμή ανά δόση που αναφέρεται για καθένα από τα έξι εμβόλια ήταν η εξής:

  • Οξφόρδη / AstraZeneca: 1,78 ευρώ
  • Johnson & Johnson,6,94 ευρώ (8,50 δολάρια)
  • Sanofi / GSK: 7,56 ευρώ
  • BioNTech / Pfizer: 12 ευρώ
  • CureVac: 10 ευρώ
  • Moderna: 14,69 ευρώ (18 ευρώ)

Το Βέλγιο θα αγοράσει περισσότερα από 33 εκατ. εμβόλια έναντι 279 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Politico