Γιατί ΗΠΑ και Ιαπωνία παίζουν «πολεμικά παιχνίδια» πίσω από την πλάτη της Κίνας;

Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία διεξήγαγαν πολεμικά «παιχνίδια» και κοινές στρατιωτικές ασκήσεις για μια ενδεχόμενη σύγκρουση με την Κίνα για την Ταϊβάν, εν μέσω των ζητημάτων που έχουν προκύψει σχετικά με την έντονη κινητικότητα του κινεζικού στρατού.

Αμερικανοί και Ιάπωνες αξιωματικοί του στρατού ξεκίνησαν να σχεδιάζουν μια πιθανή συνεργασία στο τέλος της διοίκησης του Τραμπ,. Η άσκηση αποτελείται από εξαιρετικά απόρρητα επιτραπέζια πολεμικά παιχνίδια και κοινή εξάσκηση στις θάλασσες της Νότιας και  Ανατολικής Κίνας.

Ο  Σίνζο Αμπε, τότε πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, το 2019 αποφάσισε να αναπτύξει σημαντικά τον στρατιωτικό σχεδιασμό λόγω του κινέζικου κινδύνου για την Ταϊβάν και τα νησιά Senkaku εντός της θάλασσας της Ανατολικής Κίνας. Αυτό το έργο συνεχίστηκε υπό τη διοιήκηση του Τζο Μπάιντεν και του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα.

Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία ανησηχούν καθώς η Κίνα είχε πραγματοποιήσει πτήσεις με μαχητικά αεροσκάφη πάνω από τον εναέριο χώρο της Ταϊβάν. Το κινεζικό ναυτικό, η αεροπορική κίνηση και η ακτοφυλακή έχουν επίσης αυξηθεί όπως και ο πιο ενεργός ρόλος της χώρας στο Senkaku,.

Η Κίνα επιμένει ότι πρέπει να «ενώσει» την Ταϊβάν με την ηπειρωτική χώρα. Ενώ λέει ότι χρειάζεται ειρηνική ενοποίηση και  δεν έχει καμία πρόθεση να πάρει στα χέρια της τη διαχείρηση της Ταϊβάν.

Από τη μεριά τους οι ΗΠΑ ήθελαν επί μακρόν να συμμετέχει η Ιαπωνία σε περισσότερους κοινούς στρατιωτικούς σχεδιασμούς, αλλά το Τόκιο δεσμευόταν από το μεταπολεμικό φιλειρηνικό του Σύνταγμα. Αυτό το εμπόδιο χαλάρωσε, χωρίς να αρθεί πλήρως, όταν το 2015 ο Αμπε επανερμήνευσε το Σύνταγμα της χώρας προκειμένου να μπορεί αυτή να συνδράμει τους συμμάχους της όταν εκείνοι δέχονταν επίθεση. 

Η Washington Post, αναφέρει ότι η Κίνα κτίζει 117 αποθήκες πυραύλων σε έρημο της επαρχίας Γκανσού, κάτι που θεωρείται πιθανή ένδειξη αύξησης του πυρηνικού οπλοστασίου της.

Τα πειστήρια που επικαλείται η εφημερίδα προέρχονται από δορυφορικές φωτογραφίες, αν και ειδικοί δεν αποκλείουν να πρόκειται για κινήσεις αντιπερισπασμού. Εκτιμάται ότι η Κίνα διαθέτει σήμερα περίπου 350 πυρηνικές κεφαλές, πολύ λιγότερες από εκείνες των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Πηγή: inewsly