Γερμανοί Πράσινοι κατά Βερολίνου: Όχι άλλο πολιτική κατευνασμού του Ερντογάν

Γερμανοί πολιτικοί προβληματίζονται για το τι μέλλει γενέσθαι στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο σύμφωνα με τη Deutsche Welle. Ο υπουργός Εσωτερικών της Κάτω Σαξονίας Μπόρις Πιστόριους, ζήτησε από την ΕΕ να στηρίξει άμεσα την Ελλάδα.

Μιλώντας στην εφημερίδα die Welt είπε ότι είναι απαραίτητο για την διασφάλιση των συνόρων να στηθούν κι άλλοι προσφυγικοί καταυλισμοί και να δοθούν προμήθειες στους πρόσφυγες. Επίσης ζήτησε από την ΕΕ να διαπραγματευτεί και πάλι με την Τουρκία και να φροντίσει έτσι ώστε να μην επαναληφθούν καταστάσεις όπως εκείνες του 2015. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες να έρθουν σε μας από το εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».

Ο πρόεδρος του κόμματος των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ θεωρεί ότι η ΕΕ έχει την υποχρέωση να υποστηρίξει την Ελλάδα αποτελεσματικά στη διαφύλαξη των εξωτερικών της συνόρων. «Δεν είναι δυνατόν να επιτραπεί στον Ερντογάν να χρησιμοποιεί ανθρώπους ως πολιτικό μέσο πίεσης, δεν μπορεί να αποφασίζει η Τουρκία, ποιος επιτρέπεται να εισέλθει στην ΕΕ και ποιος όχι», τόνισε στο δίκτυο RDN.

Από την πλευρά του ο βουλευτής των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ, τουρκικής καταγωγής, έκανε έκκληση προς την γερμανική κυβέρνηση να αυξήσει τις οικονομικές πιέσεις προς την Άγκυρα. «Το Βερολίνο θα πρέπει να σταματήσει την πολιτική κατευνασμού απέναντι στον Ερντογάν» δήλωσε στον εκδοτικό όμιλο Funke.

Τέλος, η Ένωση Γερμανικών Δήμων και Κοινοτήτων ζητά άμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία λόγω των μεγάλων πιέσεων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και τη διατήρηση σε ισχύ της συμφωνίας για το προσφυγικό.


Πηγή: DW - Ειρήνη Αναστασοπούλου/FAZ/dpa/afp
 

Πηγή: skai.gr