Γερμανικός Τύπος: Το προσφυγικό «ναυάγιο του πολιτισμού» μας

«Ο Πάπας Φραγκίσκος συνάντησε πρόσφυγες στην Λέσβο και απηύθυνε έκκληση για αλληλεγγύη», γράφει η Rheinische Post με τίτλο «Ναυάγιο του πολιτισμού»: «Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην μετανάστευση ως "παγκόσμιο πρόβλημα" θυμίζοντας τη μοίρα πολλών που δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους. Μίλησε μάλιστα για "ναυάγιο του πολιτισμού", χαρακτηρίζοντας τη Μεσόγειο "νεκροταφείο χωρίς ταφόπλακες": "Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τη Mare Nostrum να γίνει θάλασσα των νεκρών", τόνισε ο Ποντίφικας». 

«Πρόκειται για την δεύτερη επίσκεψη του Πάπα στη Λέσβο. Το 2016 πήρε δώδεκα Σύρους πρόσφυγες μαζί του στη Ρώμη, σημειώνει η Tageszeitung (taz) του Βερολίνου με τίτλο «Κριτική στην διαχείριση του προσφυγικού»: Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Ο Ποντίφικας απευθύνθηκε στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά και την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου λέγοντας: «Σας καλώ να σταματήσουμε να αγνοούμε την πραγματικότητα και να απωθούμε ή να μεταθέτουμε σε άλλους τις ευθύνες για το μεταναστευτικό»

Αποφασισμένοι να κυβερνήσουν οι Σοσιαλδημοκράτες

Μετά την έγκριση της κυβερνητικής συμφωνίας στο έκτακτο  συνέδριο των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών με σχεδόν 99% η Süddeutsche Zeitung διαπιστώνει σε σχόλιο: «Το μήνυμα του συνεδρίου ήταν σαφές. Αυτό το κόμμα θέλει να κυβερνήσει. Δεν θα το κάνει επειδή πρέπει, όπως συνέβη την τελευταία τετραετία ως κυβερνητικός εταίρος στο πλευρό των συντηρητικών της Άνγκελα Μέρκελ. Τότε η απροθυμία ήταν πάντοτε περισσότερο από εμφανής. Αυτή τη φορά όμως το κλίμα είναι εντελώς διαφορετικό».

Από την πλευρά της η Tageszeitung (taz) διαπιστώνει στροφή 180 μοιρών στους Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς: «Μέχρι πριν από τέσσερεις ακόμα μήνες το SPD ήταν ένα κόμμα ζόμπι. Οι συντηρητικοί του αντίπαλοι μιλούσαν για ένα πρώην λαϊκό κόμμα που διολισθαίνει στην αφάνεια, ενώ οι Πράσινοι σχεδίαζαν πάνω τα ερείπια της Σοσιαλδημοκρατίας στη Γερμανία το ισχυρότερο κεντροαριστερό κόμμα. Οι Σοσιαλδημοκράτες έγιναν αποδέκτες νεκρολογιών και ειρωνικών σχολίων και μετά….κέρδισαν τις εκλογές. Η έγκριση της κυβερνητικής συμφωνίας με σχεδόν 99% αποτυπώνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο το συναίσθημα πολλών Σοσιαλδημοκρατών ότι επέζησαν την ίδια τους την κηδεία».

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι ο λάθος δρόμος

Κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού στη Γερμανία τάσσεται σχόλιο της Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Εμβολιασμοί όπως στη Βρέμη»:  «Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι ο λάθος δρόμος. Στη Γερμανία δεν έχουμε εξαντλήσει ακόμα όλα τα μέσα για να μεταπείσουμε όσους δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Το παράδειγμα του κρατιδίου της Βρέμης δείχνει ότι η πειθώ αποδίδει. Έστειλε επανειλημμένα επιστολές στους πολίτες προτρέποντάς τους να εμβολιαστούν. Είδε που σημειώνεται έξαρση μολύνσεων και έστειλε εκεί ειδικούς να μιλήσουν με τους πολίτες. Αποτέλεσμα; Το 92% των ενηλίκων είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Το κρατίδιο της Βρέμης απέδειξε ότι ο στόχος επιτυγχάνεται και χωρίς υποχρεωτικότητα. Οι περισσότεροι από αυτούς που δεν εμβολιάζονται δεν είναι αντιεμβολιαστές ή αρνητές του κορωνοϊού, αλλά άνθρωποι που φοβούνται ότι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες των εμβολίων δεν έχουν ακόμα μελετηθεί επαρκώς. Τουλάχιστον αυτό απαντούν οι ερωτηθέντες σε διάφορες έρευνες. Το ζητούμενο είναι λοιπόν να βοηθήσουμε τους ανθρώπους αυτούς να απελευθερωθούν από το φόβο και όχι να τους εξαναγκάσουμε να εμβολιαστούν ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τους φόβους τους. Ο φόβος είναι επικίνδυνο συναίσθημα, το οποίο εύκολα μετατρέπεται σε μίσος. Ίσως πολλοί από εμάς να μην τα κατανοούν όλα αυτά. Θα πρέπει ωστόσο να τα σεβαστούμε. Αυτό το τμήμα του πληθυσμού μπορούμε ακόμα να το προσεγγίσουμε».

Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: DW