Γερμανικός Τύπος: Απειλή για τον Ταγίπ Ερντογάν το HDP

«Από τη Δευτέρα είναι πια βέβαιο, ότι το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο θα εξετάσει τη προσφυγή απαγόρευσης του φιλοκουρδικού κόμμματος HDP», γράφει η taz σε ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη με τίτλο «Ανοίγει ο δρόμος για την απαγόρευση του HDP». Στον υπότιτλο διαβάζουμε: «Το επιτυχημένο κόμμα συνιστά απειλή για τον Ερντογάν». Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει: «Η πολύμηνη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί την επόμενη χρονιά. Η εισαγγελία δεν ζητά μόνο να τεθεί εκτός νόμου το κόμμα Δημοκρατίας των Λαών αλλά και να απαγορευθεί σε 500 ηγετικά κομματικά στελέχη η ενασχόληση με τη πολιτική για τουλάχιστον μια πενταετία. Στόχος να αποφευχθεί η πολιτική τους δραστηριότητα μέσω ίδρυσης νέου κόμματος.

Τόσο η δίκη κατά του δημοφιλούς πρώην ηγέτη του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος κατάφερε διασφαλίζοντας ποσοστό 15% στις εκλογές του 2015 να υπερπηδήσει το όριο του 10% για την είσοδο στο κοινοβούλιο, όσο και η εξέταση ενδεχόμενης απαγόρευσης του φιλοκουρδικού κόμματος στοχεύει στον αποκλεισμό των Κούρδων από την πολιτική ζωή στη Τουρκία. Η κύρια αιτιολογία της τουρκικής δικαιοσύνης είναι ότι το HDP είναι συνεργός της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK.

Στη πραγματικότητα όμως ο λόγος πίσω από τις δικαστικές διαδικασίες είναι ότι ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανησυχεί μήπως στις επόμενες εκλογές του 2023 δεν καταφέρει να διασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπό τη προϋπόθεση ότι η αντιπολίτευση καταλήξει σε κοινό υποψήφιο. Ας σημειωθεί ότι ήδη το 2015 ο πρόεδρος Ερντογάν απώλεσε την πλειοψηφία στη Βουλή λόγω της εισόδου του HDP στο κοινοβούλιο».