Γερμανικός Τύπος: Απαράμιλλη (μη) διπλωματική προσβολή Ζελένσκι στον Σταϊνμάγερ

DW Μαρία Ρηγούτσου

Ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ επρόκειτο να ταξιδέψει μαζί με τον Πολωνό ομολογό του στο Κίεβο.

Το ταξίδι του ματαιώθηκε διότι δεν φαίνεται να είναι αρεστός στην ουκρανική κυβέρνηση. Στο παρελθόν ο Γερμανός Πρόεδρος είχε ακολουθήσει μια φιλορωσική πολιτική την οποία την προηγούμενη εβδομάδα χαρακτήρισε λανθασμένη.

Η Stuttgarter Zeitung σχολιάζει: «Μια απαράμιλλη (μη) διπλωματική προσβολή. Ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι διαμήνυσε στον Γερμανό ομόλογό του ότι προς το παρόν δεν αποδίδει σημασία στην επίσκεψή του στο Κίεβο. Ο Γερμανός Πρόεδρος είναι ανεπιθύμητος στη χώρα που πλήττεται από τη βία του Πούτιν. Ισχύει όμως αυτό και για τη γερμανική βοήθεια, η οποία- αν και καθυστερημένα- μεταφράζεται σε μια εκτεταμένη αποστολή όπλων; Κανείς δεν περιμένει ευγνωμοσύνη για αυτό, αλλά ίσως λίγη περισσότερη ευαισθησία. Η παρατεταμένη τύφλωση του Στάϊνμάγερ για την αληθινή φύση του Πούτιν μπορεί να μην διορθώνεται από μακριά, αλλά θα ήταν έξυπνο, ιδίως σε καιρό πολέμου, να μπορεί κάποιος να κάνει το διαχωρισμό ανάμεσα σε πραγματικούς εχθρούς και δύσκολους φίλους».

Παρόμοια άποψη έχει και η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Δεν ήταν σοφή απόφαση να χαρακτηριστεί ανεπιθύμητο πρόσωπο ο Γερμανός Πρόεδρος. Κάτι τέτοιο δεν κάνει πιο πιθανή την επίσκεψη του (καγκελάριου) Σολτς στο Κίεβο. Από αυτή την προσβολή ο Πούτιν θα αποκομίσει την ελπίδα ότι δημιουργούνται οι πρώτες ρωγμές στο στρατόπεδο των αντιπάλων του. Με όλη την κατανόηση για την απελπιστική κατάσταση των Ουκρανών, όποιος έχει έναν εχθρό όπως ο Πούτιν δεν θα έπρεπε να επιβαρύνει τις σχέσεις του με τους φίλους του, ειδικά τη σχέση του με τον μεγαλύτερο χρηματοδότη του».

Πηγή: skai.gr