Καταδικάζει τις ανακοινώσεις της Μόσχας και προαναγγέλλει «απάντηση» η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών

Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ καταδίκασε πριν από λίγο την αναγνώριση από τη Μόσχα των «Ανατολικών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και κάλεσε τη Ρωσία «να ανακαλέσει την απόφασή της και να επιστρέψει στον δρόμο της διπλωματικής και πολιτικής διευθέτησης των διενέξεων», προειδοποιώντας ότι η Γερμανία και οι εταίροι «θα αντιδράσουμε σε αυτήν την παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

«Η σημερινή αναγνώριση από τον Πρόεδρο Πούτιν των αυτοανακηρυχθεισών «Λαϊκών Δημοκρατιών» στην ανατολική Ουκρανία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και σοβαρό πλήγμα σε όλες τις διπλωματικές προσπάθειες για ειρηνική διευθέτηση και πολιτική λύση στην τρέχουσα διένεξη. Προσπάθειες ετών στο Σχήμα της Νορμανδίας και στον ΟΑΣΕ καταστρέφονται σκοπίμως και χωρίς κατανοητό λόγο. Η δέσμευση της Ρωσίας για διπλωματική διευθέτηση της κρίσης δέχεται τεράστιο πλήγμα», αναφέρεται στη δήλωση της κυρίας Μπέρμποκ και επισημαίνεται ότι η αναγνώριση «αποτελεί επίσης μια περαιτέρω παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας, την οποία καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο».

Η Γερμανία, τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών, παραμένει σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας «εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της». «Θα αντιδράσουμε σε αυτήν την παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Για αυτό συντονιζόμαστε με τους εταίρους μας», τονίζεται.

«Από το 2014 η Ρωσία έχει δεσμευτεί για την πλήρη εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ και των σχετικών σχημάτων διαπραγματεύσεων, του Σχήματος της Νορμανδίας και της τριμερούς Ομάδας Επαφής με τη διαμεσολάβηση του ΟΑΣΕ. Η Ρωσία έχει επίσης δεσμευτεί να εφαρμόσει τις Συμφωνίες του Μινσκ και ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μέσω του Ψηφίσματος αρ. 2202», υπενθυμίζει η κυρία Μπέρμποκ και υπογραμμίζει ότι με την αποψινή της απόφαση, «η Ρωσία αθετεί όλες αυτές τις δεσμεύσεις προς τη διεθνή κοινότητα».

«Καλούμε τη Ρωσία να ανακαλέσει την απόφαση και να επιστρέψει στον δρόμο της διπλωματικής και πολιτικής διευθέτησης των διενέξεων, σύμφωνα με τις Συμφωνίες του Μινσκ.

Επαναλαμβάνουμε την επείγουσα έκκλησή μας προς τη Ρωσία να αποκλιμακώσει το απειλητικό στρατιωτικό σκηνικό στα σύνορα της Ουκρανίας. Προειδοποιούμε ρητά εναντίον οποιασδήποτε στρατιωτικής κλιμάκωσης εκ μέρους της Ρωσίας», καταλήγει η ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ