Γερμανία: Το σχέδιο της Μέρκελ για τους ανεμβολίαστους

Κατάργηση των δωρεάν τεστ για τον νέο κορωνοϊό, συνεκτίμηση του αριθμού των περιστατικών Covid-19 με το ποσοστό των εμβολιασμένων και τις εισαγωγές σε νοσοκομεία και πρόσβαση σε κλειστούς χώρους μόνο για τους εμβολιασμένους, τους αναρρώσαντες και ανθρώπους εμβολιασμένους με αρνητικό τεστ προβλέπει σχέδιο που θα υποβάλει σήμερα η καγκελαρία στη Διάσκεψη της Άγγελας Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild και το δίκτυο RND, με το σχέδιο που θα συζητηθεί σήμερα στο πλαίσιο της Διάσκεψης με αντικείμενο την πολιτική κατά της πανδημίας τους επόμενους μήνες, η Καγκελαρία προωθεί τον περιορισμό της παροχής δωρεάν τεστ για τον νέο κορωνοϊό μόνο σε όσους δεν μπορούν, για ιατρικούς λόγους, να εμβολιαστούν κατά της Covid-19, εγκύους και ανηλίκους. Ως πιθανότερη ημερομηνία εφαρμογής του νέου μέτρου θεωρείται η 10η Οκτωβρίου, όταν θα έχουν πλέον όλοι τη δυνατότητα να εμβολιαστούν.

Η είσοδος σε νοσοκομεία, γηροκομεία, κέντρα αποκατάστασης, εστιατόρια, χώρους λατρείας, αθλητικές εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής θα επιτρέπεται μόνο σε όσους είτε έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19, έχουν αναρρώσει από τη νόσο, ή υποβληθεί σε τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα.

Κατά τα δημοσιεύματα, ο νέοι κανόνες αναμένεται να τεθούν σε ισχύ εντός του μήνα, αλλά μπορεί να τροποποιηθούν ή να καταργηθούν, αν ο αριθμός των περιστατικών του νέου κορωνοϊού είναι –ανέλπιστα– χαμηλός. Ως όριο για την εφαρμογή ή την αναστολή των μέτρων προτείνεται να τεθούν τα 35 ή τα 50 περιστατικά Covid ανά 100.000 κατοίκους ανά εβδομάδα, με κατώτατο όριο για τον εμβολιασμό στη χώρα το 75 ως 80%. Για την ώρα, η λήψη μέτρων γίνεται αυτόματα όταν ο δείκτης ξεπεράσει το 35.

Η καγκελαρία σκοπεύει μεταξύ άλλων να ζητήσει από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο να παρατείνει την «κατάσταση πανδημίας» στη χώρα πέραν της 11ης Σεπτεμβρίου, ώστε να υπάρχει η νομική βάση που απαιτείται για τη λήψη των περιοριστικών μέτρων.

Πηγή: skai.gr