Γερμανία: Σε λειτουργία δύο σταθμοί LNG έως το τέλος του έτους

Έως το τέλος του τρέχοντος έτους θα τεθούν σε λειτουργία οι δύο από τους τέσσερις τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που ετοιμάζει η Γερμανία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Στόχος της κυβέρνησης είναι ο περιορισμός της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο το συντομότερο δυνατό, σημείωσε ο υπουργός και ανέφερε ότι οι δύο πρώτοι σταθμοί θα είναι στο Μπρουνσμπούτελ στο Σλέσβιγκ Χολστάιν και στο Βίλχελμσχάφεν της Κάτω Σαξονίας. Οι άλλοι δύο σταθμοί θα είναι έτοιμοι τον Μάιο του 2023, πρόσθεσε.

Κατά κανόνα, διευκρίνισε ο κ. Χάμπεκ, η κατασκευή των υποδομών διαρκεί πέντε χρόνια, αλλά τώρα θα ολοκληρωθεί εντός λίγων μηνών, «με ταχύτητα φωτός». Εδώ κάνουμε κάτι που η Γερμανία δεν έχει βιώσει εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας.

Την περασμένη εβδομάδα το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθεσία η οποία θα προβλέπει ταχείες διαδικασίες έγκρισης για τη δημιουργία πλωτών και χερσαίων τερματικών σταθμών LNG στη βόρεια Γερμανία. Στόχος του νόμου είναι όλες οι διαδικασίες έγκρισης και αδειοδότησης και η ανάθεση δημοσίων συμβάσεων και παραχωρήσεων να γίνονται πολύ πιο γρήγορα από όσο είναι δυνατόν με την ισχύουσα νομοθεσία, προκειμένου να επιτευχθεί η ταχύτερη δυνατή ένταξη του LNG στη γερμανική αγορά», αναφέρεται σε κυβερνητικό έγγραφο, το οποίο επικαλείται το dpa. Οι εγκρίνουσες αρχές θα πρέπει να είναι σε θέση να αναστείλουν προσωρινά, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, κάποιες απαιτήσεις, όπως τις εκτιμήσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων, επισημαίνεται στο έγγραφο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ