Γερμανία-Ρέτγκεν: Υπέρ της δημιουργίας μιας «ομάδας προθύμων κρατών»

Ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου (Bundestag), προτείνει τη δημιουργία μιας «ομάδας πρόθυμων κρατών» προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής. 

«Η Ευρώπη πρέπει να καταστεί ενεργός παράγοντας στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής. Οι 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα μπορέσουν να το επιτύχουν αυτό τα επόμενα δέκα χρόνια. Θα πρέπει λοιπόν να σχηματίσουμε μια ομάδα προθύμων κρατών, η οποία να είναι ανοιχτή σε όλα τα υπόλοιπα και η οποία θα ξεκινήσει την κοινή εξωτερική πολιτική», είπε ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός σε κοινή του συνέντευξη στις εφημερίδες «Rheinische Post» του Ντίσελντορφ και «General-Anzeiger» της Βόννης, η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό τους φύλλο. 

Ο Ρέτγκεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματός του και θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας Βεσφαλίας Άρμιν Λάσετ και τον πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU Φρίντριχ Μέρτς. Η εκλογή έχει προγραμματιστεί να γίνει στο συνέδριο του κόμματος τον προσεχή Δεκέμβριο. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ