Γερμανία: Πολιτικός σεισμός στη Θουριγγία - H Αριστερά και ο... Αττίλας

Η αριστερή εφημερίδα του Βερολίνου TAZ περιγράφει πολύ εύστοχα το παράδοξο στο αποτέλεσμα των χθεσινών (Κυριακή) εκλογών στο κρατίδιο της Θουριγγίας: «Το αριστερό κόμμα ήρθε για πρώτη φορά πρώτο σε τοπικές εκλογές στη Γερμανία, πολύ πιο μπροστά από το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα και την «Εναλλακτική για τα Γερμανία» αλλά ποιον εταίρο εκτός από τον Αττίλα διαθέτει ο τοπικός πρωθυπουργός Μπόντο Ράμελο για να κυβερνήσει;», διερωτάται ο αρθρογράφος της εφημερίδα.

Νίκησε, αλλά δεν μπορεί να κυβερνήσει

Ο «Αττίλα» δεν είναι παρά ο αγαπημένος σκύλος του Μπόντο Ράμελο, του πρωθυπουργού της Θουριγγίας, που κατάφερε να φέρει το κόμμα που διαδέχθηκε το κομμουνιστικό της πρώην Ανατολικής Γερμανίας σε ένα ποσοστό που θα ζήλευαν τα καθιερωμένα κόμματα, το Χριστιανοδημοκρατικό και το Σοσιαλδημοκρατικό, αλλά οι μέχρι τώρα κυβερνητικοί του εταίροι έχασαν τόσο πολύ σε δύναμη, που δεν μπορεί πλέον να συγκυβερνήσει μαζί τους. Ιδιαίτερα η CDU απώλεσε το 1/3 των ψηφοφόρων της σε ένα κρατίδιο που παλιότερα έπαιρνε την απόλυτη πλειοψηφία, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες περιορίστηκαν σε μονοψήφιο ποσοστό. Ο γερμανικός τύπος επιχειρεί μια πρώτη προβολή του εκλογικού αποτελέσματος στην κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού του Βερολίνου.

«'Σε αυτήν την εκλογική μάχη δεν κρίνεται το Βερολίνο, αλλά η Θουριγγία', είπε ο μεγάλος χαμένος των εκλογών, o χριστιανοδημοκράτης Μάικ Μόρινγκ όταν μίλησε στους οπαδούς του στο τέλος της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά είχε δίκιο και άδικο μαζί» επισημαίνει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. «Ναι μεν στις εκλογές της Θουριγγίας τα κυρίαρχα θέματα ήταν το χάσιμο διδακτικών ωρών στα σχολεία ή ο κακός προγραμματισμός των λεωφορείων στα χωριά, αλλά η εκλογική έκβαση ακτινοβολεί και σε ομοσπονδιακό επίπεδο διότι έχει συνέπειες και για τον μεγάλο συνασπισμό στο Βερολίνο. Πρωτίστως όμως αυτές οι εκλογές απoτύπωσαν τον πολιτικό πολιτισμό στο κρατιδίου. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου η τοπική Υπηρεσία Καταπολέμησης της Εγκληματικότητας καταμέτρησε 268 πολιτικά υποκινούμενες αδικοπραξίες. Ο ίδιος ο Μόρινγκ αποκάλυψε ότι πριν από μια εβδομάδα δέχθηκε απειλές για τη ζωή του (…) η επιστολή ήταν γεμάτη με ορθογραφικά λάθη και ως υπογραφή είχε τις φράσεις Sieg Heil και Heil Hitler».

Διδάγματα από την άνοδο του AfD

Στους μεγάλους νικητές των χθεσινών τοπικών εκλογών ανήκει και το ακροδεξιό εθνολαϊκιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), η οποία υπερδιπλασίασε μεν την εκλογική της δύναμη σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια, αλλά δεν αναδείχθηκε στο πιο ισχυρό κόμμα στο κρατίδιο, η μόνη παρηγοριά για το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, όπως επισημαίνει ο γερμανικός Tύπος. «Ο επικεφαλής του, Μπγιερν Χέκε, δεν είναι μόνο ο πιο γνωστός εκπρόσωπος του AfD, αλλά και ο πιο αμφιλεγόμενος σε ολόκληρο το κόμμα» σημειώνει το Spiegel στη διαδικτυακή του έκδοση. «Με τις ρατσιστικές και βαθιά αντιδημοκρατικές θέσεις του έγινε γνωστός και πέρα από τα σύνορα της Θουριγγίας. Ως κεντρικός υποψήφιος του κόμματος πήρε σχεδόν το 24% των ψήφων και διπλασίασε το ποσοστό σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές. Πρόκειται για μια νίκη για τον ίδιο, μια νίκη που δείχνει όμως ότι ακόμη η καυστικότητα και ριζοσπαστικότητα του λόγου του δεν αρκούσε για να προσελκύσει μόλις το ¼ του εκλογικού σώματος».

Η εφημερίδα Die Welt επιχειρεί να βγάλει διδάγματα από την κάλπη της Θουριγγίας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δημιούργησε τετελεσμένα που δεν μπορεί να προσπεράσει το Βερολίνο. «Το πρώτο είναι ότι η AfD χαίρει μεγάλης αποδοχής, ακόμη και εκεί που απροκάλυπτα εμφανίζεται ως ακροδεξιά. Με έναν επικεφαλής, όπως τον Μπγερν Χέκε που διπλασίασε το εκλογικό ποσοστό και που ανοιχτά υποστηρίζει μια Γερμανία ρατσιστική, ιστορικά ρεβιζιονιστική και εθνικιστική. Μόνο ανόητοι θα μπορούσαν να βρουν παρηγοριά στο επιχείρημα ότι το κόμμα είναι ανίσχυρο στο δυτικό τμήμα της χώρας. Διότι τύπους, όπως τον Χέκε και ομοϊδεάτες του, δεν μπορεί να αγνοήσει το κόμμα σε ομοσπονδιακό επίπεδο».    

Πηγή: DW - Ειρήνη Αναστασοπούλου 
 

Πηγή: skai.gr