Θύελλα στη Γερμανία για τον Σρέντερ στα γενέθλια του Πούτιν - «Ντροπή για τη χώρα»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μεταφέρει την αντίδραση Μερτς, ενώ Πράσινοι, Φιλελεύθεροι και στελέχη της CDU καταγγέλλουν την κίνηση του πρώην καγκελαρίου

Γερμανία: Πολιτική θύελλα για την παρουσία του Σρέντερ στη γιορτή του Πούτιν

Έντονες αντιδράσεις στη Γερμανία έχει προκαλέσει η παρουσία του πρώην καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ στη γιορτή για τα 74α γενέθλια του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα, με πολιτικούς από διαφορετικά κόμματα να καταδικάζουν την κίνησή του και τον καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς να εκφράζει, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, την έντονη δυσαρέσκειά του.

Οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιήθηκαν στη δημόσια αντιπαράθεση είναι ιδιαίτερα σκληροί. Η πολιτικός των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρντ έκανε λόγο για «ντροπή για τη Γερμανία» και «προδοσία της Ευρώπης», ενώ η Μαρί-Άγκνες Στράκ-Τσίμερμαν, από το FDP και πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χαρακτήρισε επίσης την επίσκεψη ντροπή.

Η υπόθεση αποκτά μεγαλύτερη πολιτική βαρύτητα καθώς ο Σρέντερ διατηρεί εδώ και χρόνια στενές προσωπικές και επιχειρηματικές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο, παρά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι δυτικές χώρες στη Μόσχα.

Η αντίδραση Μερτς: «Ανήθικη» η παρουσία στη γιορτή

Η γερμανική κυβέρνηση πήρε θέση για την επίσκεψη μέσω του εκπροσώπου της. Σύμφωνα με τη σχετική δήλωση, ο Φρίντριχ Μερτς εμφανίζεται σοκαρισμένος και θεωρεί την παρουσία του πρώην καγκελαρίου στη γιορτή του Ρώσου προέδρου «ανήθικη».

Η αντίδραση αυτή αποτυπώνει το πολιτικό βάρος που έχει αποκτήσει στη Γερμανία η διατήρηση επαφών με τον Πούτιν, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και το Βερολίνο εξακολουθεί να στηρίζει το Κίεβο.

«Ντροπή για τη Γερμανία, προδοσία της Ευρώπης»

Ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν η τοποθέτηση της Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρντ, πολιτικού των Πρασίνων, η οποία έγραψε στην πλατφόρμα X ότι η παρουσία του Σρέντερ αποτελεί «ντροπή για τη Γερμανία» και «προδοσία της Ευρώπης».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η Μαρί-Άγκνες Στράκ-Τσίμερμαν, στέλεχος του FDP και επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία επίσης επέκρινε έντονα την παρουσία του πρώην καγκελαρίου στη Μόσχα.

Οι αντιδράσεις εστιάζουν στο γεγονός ότι ο Σρέντερ δεν είναι απλώς ένας πρώην πολιτικός με προσωπικές σχέσεις στη Ρωσία, αλλά ένας πρώην επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης που εξακολουθεί να διατηρεί δεσμούς με τον ηγέτη της χώρας που εξαπέλυσε την εισβολή στην Ουκρανία.

Η αιχμή από την CDU για την απουσία του από την επιτροπή για το Nord Stream 2

Στην κριτική προστέθηκε και ο Ντένις Ράντκε, επικεφαλής της κοινωνικής πτέρυγας της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), ο οποίος έθεσε ζήτημα συνέπειας στη στάση του πρώην καγκελαρίου.

Ο Ράντκε επέκρινε τον Σρέντερ επειδή είχε επικαλεστεί πρόβλημα υγείας για να μην καταθέσει σε εξεταστική επιτροπή σχετικά με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ενώ στη συνέχεια ταξίδεψε στη Μόσχα και συναντήθηκε με τον Πούτιν.

Ο πρώην καγκελάριος είχε επικαλεστεί σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout) για την απουσία του από την κατάθεση. Η κριτική του Ράντκε επικεντρώνεται στην αντίθεση ανάμεσα στην αδυναμία που επικαλέστηκε για τη συμμετοχή του στην κοινοβουλευτική διαδικασία και στην παρουσία του στη Ρωσία.

Ο Πούτιν τον κάλεσε στο σπίτι του

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, ο Πούτιν πληροφορήθηκε το πρωί της Τετάρτης από τα μέσα ενημέρωσης ότι ο Σρέντερ βρισκόταν στη Μόσχα για επαγγελματικούς λόγους και αποφάσισε να τον προσκαλέσει στο σπίτι του.

Το Κρεμλίνο δημοσίευσε φωτογραφίες στις οποίες οι δύο άνδρες εμφανίζονται να χαμογελούν και να ανταλλάσσουν χειραψία, με φόντο μια παραδοσιακή ρωσική σόμπα και ένα σαμοβάρι.

Ο Σρέντερ, ο οποίος διετέλεσε καγκελάριος της Γερμανίας από το 1998 έως το 2005, είχε μεταβεί στη ρωσική πρωτεύουσα στο πλαίσιο επαγγελματικού ταξιδιού, καθώς έχει αναλάβει θέση στο εποπτικό συμβούλιο της ρωσικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Hyperglobus.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα που η Ρωσία εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της Ουκρανίας με βαλλιστικούς πυραύλους, πυραύλους κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχολίασε σκωπτικά ότι η επίθεση αποτέλεσε «δώρο γενεθλίων» για τον Πούτιν.

Οι δεσμοί με τη Ρωσία και το ενδεχόμενο διαμεσολάβησης

Οι σχέσεις του Σρέντερ με τον Ρώσο πρόεδρο αποτελούν εδώ και χρόνια αντικείμενο έντονης κριτικής στη Γερμανία, ιδίως λόγω των δεσμών του με ρωσικές ενεργειακές επιχειρήσεις. Η στάση του μετά την εισβολή του 2022 δεν ανέκοψε τις αντιδράσεις, καθώς συνέχισε να διατηρεί επαφές με τον Πούτιν.

Τον περασμένο Μάιο, ο Ρώσος πρόεδρος είχε προτείνει τον Σρέντερ ως πιθανό διαμεσολαβητή σε συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, προκειμένου να εκπροσωπήσει ευρωπαϊκές χώρες. Η πρόταση απορρίφθηκε από Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών.

Η νέα συνάντηση στη Μόσχα επαναφέρει έτσι το ερώτημα για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο πρώην καγκελάριος στις σχέσεις Ευρώπης και Ρωσίας, αλλά και για το κατά πόσο οι προσωπικοί του δεσμοί με τον Πούτιν μπορούν να συμβαδίσουν με τη σημερινή γερμανική και ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στη ρωσική εισβολή.
 

Πηγή: skai.gr
1 0 Bookmark

Απόρρητο