Γερμανία: Όχι περιορισμοί στους πλήρως εμβολιασμένους

Όλο και περισσότερα δεδομένα δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι προστατεύονται επαρκώς από τον κορωνοϊό και είναι σχεδόν μη μεταδοτικοί. Πολλά από τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν όμως επίσης και για όσους έχουν εμβολιαστεί. «Από επιστημονική άποψη, δεν υπάρχει λόγος για αυτό», εξηγεί ο καθηγητής Ιατρικής Τόμας Γιέλινεκ, διευθυντής του Κέντρου Τουριστικής και Τροπικής Ιατρική του Βερολίνου (BCRT), σε συνέντευξή του στο δίκτυο RTL.

«Δεν πιστεύω ότι είναι δικαιολογημένο να συνεχίσουμε να επιβάλλουμε τους περιοριστικούς όρους που ισχύουν επί του παρόντος και σε όσους έχουν εμβολιαστεί, ιδίως όσον αφορά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς ή την καραντίνα μετά την επιστροφή τους», τόνισε.

«Όσοι εμβολιάζονται προστατεύονται σε μεγάλο βαθμό, κυρίως από την ασθένεια, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις επίσης και από τη μόλυνση. Οι μελέτες δείχνουν επίσης - και μάλιστα ομοιογενώς - ότι τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί είναι πρακτικά μη μεταδοτικά. Υπάρχουν μόνο μερικές εξαιρέσεις», εξήγησε ο καθηγητής στο RTL.

«Φυσικά τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικό για τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί, τα οποία εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο από τον ιό και τα οποία μπορούν φυσικά να αρρωστήσουν και φυσικά θα πρέπει να προστατευτούν ανάλογα εμβολιαζόμενα», τόνισε.

Επιπλέον, ο εμπειρογνώμονας δεν πιστεύει ότι οι ταξιδιώτες οι οποίοι επιστρέφουν είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την αύξηση των κρουσμάτων. Αν και αναμένει μια μικρή αύξηση στους αριθμούς το φθινόπωρο, βλέπει τον λόγο στη συμπεριφορά όλων και δη «στην αναζήτηση σημείων όπου συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι σε ένα στενό χώρο, δηλαδή στη συμμετοχή τους σε υπερματαδοτικές εκδηλώσεις. Πρόκειται για ανοησία η οποία πρέπει να αποφεύγεται. Η υπερμετάδοση οφείλεται μόνο σε πολύ περιορισμένο βαθμό στα ταξίδια», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ