Οργάνωναν πραξικόπημα και απαγωγή του υπουργού Υγείας στη Γερμανία - Ποιοι εμπλέκονται, πώς αποκαλύφθηκαν

Όλο το σχέδιο της οργάνωσης και οι λεπτομέρειες που ανακοίνωσε το ομοσπονδιακό δικαστήριο - Η οργάνωση είχε επαφές με ακροδεξιές και νεοναζιστικές ομάδες, καθώς και με αντιδραστικούς - Εμπλεκόμενος και μυστικός αστυνομικός

Την απαγωγή του υπουργού Υγείας της Γερμανίας Καρλ Λάουτερμπαχ και την ανατροπή του πολιτεύματος, σχεδίαζε οργάνωση που εξαρθρώθηκε χάρη στην εμπλοκή μυστικού αστυνομικού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου, ειδικός αστυνομικός από το Εγκληματολογικό Τμήμα της Ρηνανίας - Παλατινάτου «συνεργαζόταν» με την εν λόγω οργάνωση κατά το διάστημα Νοεμβρίου 2021 - Απριλίου 2022 και συμμετείχε στην ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ των μελών της στην πλατφόρμα Telegram. Οι αρμόδιες υπηρεσίες γνωρίζουν πλέον λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδια για μια γενικευμένη διακοπή ηλεκτροδότησης διάρκειας δύο εβδομάδων, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πραξικόπημα και για την απαγωγή του κ. Λάουτερμπαχ και μάλιστα ενώ θα βρισκόταν καλεσμένος σε τηλεοπτική εκπομπή, μπροστά στις κάμερες. Το πρόσωπο είχε επιλεγεί με «ψηφοφορία» μεταξύ των μελών της ομάδας και ο υπουργός Υγείας θεωρήθηκε τότε «ο πιο μισητός πολιτικός», κυρίως λόγω της πολιτικής του για την πανδημία.

Τέσσερα άτομα - όλοι Γερμανοί - που φέρονται να εκπονούσαν αυτά τα σχέδια, συνελήφθησαν τον περασμένο Απρίλιο, αφού ένα από αυτά συνάντησε τον μυστικό αστυνομικό και συζήτησε μαζί του μια συμφωνία για όπλα σε διάφορα σημεία της χώρας. Τον Οκτώβριο συνελήφθη ακόμη ένα άτομο, συνταξιούχος δάσκαλος από τη Σαξονία, με υψηλή θέση στην οργάνωση. Σε έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πυροβόλα όπλα, πυρομαχικά, μετρητά, ράβδοι χρυσού, ασημένια νομίσματα και συνάλλαγμα, επισημαίνει το δικαστήριο στην ανακοίνωσή του.

Ένας από τους συλληφθέντες έχει καταθέσει ότι στα σχέδια της ομάδας περιλαμβανόταν και η εμφάνιση σωσία για τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάιερ και τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Επιπλέον, η οργάνωση θα επιδίωκε την αναγνώρισή της στο εξωτερικό, στέλνοντας εκπροσώπους με πλοίο στη Βαλτική Θάλασσα, μέχρι τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, προκειμένου να ζητήσουν συνάντηση με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Το νέο Σύνταγμα της Γερμανίας θα βασιζόταν στο αυτοκρατορικό σύνταγμα του 1871 - χωρίς όμως αυτοκράτορα ή βασιλιά, αλλά με δικαίωμα ψήφου για τις γυναίκες, «ως δείγμα προσαρμογής στη σύγχρονη εποχή».

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, η οργάνωση είχε επικοινωνία με άτομα από την ακροδεξιά και τη νεοναζιστική σκηνή της Γερμανίας, οπαδούς θεωριών συνωμοσίας και επικριτές της κυβερνητικής πολιτικής για την πανδημία του κορωνοϊού. Οι πρώτες ευρείες συναντήσεις είχαν διοργανωθεί στη Ρηνανία - Παλατινάτο, στην Έσση και στη Θουριγγία.

Πριν από λίγες ημέρες ανανεώθηκε η απόφαση κράτησης των υπόπτων, ενώ η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία επεξεργάζεται το κατηγορητήριο. Θεωρείται πιθανό οι κατηγορίες που θα απαγγελθούν να αφορούν «προετοιμασία ακραίας προδοτικής πράξης», αν και, όπως επισημαίνει το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, υπάρχουν ακόμη αμφιβολίες σχετικά με το εάν τα σχέδια είχαν συγκεκριμενοποιηθεί επαρκώς, σε ό,τι αφορά τον χρόνο, τον τόπο και τα μέσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ