Γερμανία: Ο «Τραμπ της Γερμανίας» Φρίντριχ Μερτς αρχηγός του CDU- Η στάση του για την Ελλάδα

Ο Φρίντριχ Μερτς,ο «Ντόναλντ Τραμπ της Γερμανίας», όπως τον αποκαλούν οι επικριτές του και αρκετά γερμανικά ΜΜΕ, θα είναι ο νέος αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), καθώς κέρδισε την ψηφοφορία της βάσης των μελών με ποσοστό 62,1%, σε μια διαδικασία η οποία διεξάγεται για πρώτη φορά στην ιστορία του CDU. Επισήμως, η εκλογή του νέου Προέδρου πρέπει να επικυρωθεί από το Συνέδριο του κόμματος, τον Ιανουάριο.

Ο κ. Μερτς, στην τρίτη προσπάθειά του να αναλάβει την ηγεσία του CDU -το 2018 είχε χάσει από την Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ και τον περασμένο Ιανουάριο από τον 'Αρμιν Λάσετ- , εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία ήδη στον α’ γύρο της ψηφοφορίας, επικρατώντας του πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Νόρμπερτ Ρέτγκεν (25,8%) και του πρώην Υπουργού Καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν (12,1%). Οι δύο υποψήφιοι συνεχάρησαν ήδη τον νικητή της διαδικασίας και του δήλωσαν την στήριξή τους.

Το ερώτημα που απασχολεί τώρα το κόμμα της αντιπολίτευσης είναι αν ο νέος αρχηγός θα θελήσει να διεκδικήσει και την ισχυρή κοινοβουλευτικά θέση του επικεφαλής των βουλευτών της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), την οποία κατέχει σήμερα ο Ραλφ Μπρινκχάους, ο οποίος δεν έχει εκδηλώσει διάθεση να υπαναχωρήσει.

Ο Φρίντριχ Μερτς, δικηγόρος και πρώην στέλεχος πολυεθνικών εταιριών, είχε μείνει εκτός πολιτικής από το 2002, όταν είχε ηττηθεί στο εσωκομματικό πεδίο από την Άνγκελα Μέρκελ. Θεωρείται γνήσιος συντηρητικός πολιτικός, ενώ περιγράφει τον εαυτό του ως «πεπεισμένο ευρωπαϊστή και ατλαντιστή».

Ο 68χρονος έχει επικρίνει την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ προκειμένου να ρίξει χρήμα στην ευρωπαϊκή οικονομία. 

Αναφορικά με την ελληνική κρίση χρέους, ο Μερτς είχε υιοθετήσει τη γραμμή του πολιτικού του συμμάχου, πρώην υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Μερτς είπε ότι το 2015 ελήφθη ομόφωνη απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να μην υποστηριχθεί πλέον οικονομικά η Ελλάδα, απόφαση την οποία ανέτρεψαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. «Εγώ τότε θεώρησα σωστή την απόφαση εκείνη», ανέφερε ο Μερτς, σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones newswires. «Σε περίπτωση επανάληψης, θα συντασσόμουν με τους υπουργούς Οικονομικών αντί για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων», είπε. 
 

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr